Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Természetesen nincs szándékomban kétségbe vonni a Lamperth Mónika által elmondottakat, és kétségtelen, hogy ezért az egész döntésért alapvetõen a kormánypárti frakciókat, mindenekelõtt, nagy súllyal a legnagyobb létszámú frakciót terheli a felelõsség. Ugyanakkor az ellenzéknek is van felelõssége, abban, hogy felhívja a figyelmet olyan kérdésekre, amelyeket fontosnak tart, és úgy gondolom, Csépe Béla kultúrával kapcsolatos kérdésfelvetése egy igen fontos kérdés.

Ugyanakkor úgy vélem, hogy Csépe Béla joggal hívta fel a figyelmet mindezzel kapcsolatban az illetékes miniszter felelõsségére is. Hozzáteszem, hogy nemcsak a kultúráért, hanem az oktatásért való felelõsség is nyomatékosan számba kell hogy jöjjön. Az a botrány, ami a tandíjbevezetéssel kapcsolatban történt, az, hogy a Bokros-csomag kapcsán nemcsak az új tandíjat, hanem a korábban a felsõoktatást megilletõ bevételeket is elvették egy szavazással, és mindehhez a miniszternek egy szava sem volt - késõbb aztán lehetetlen körülmények között az alkotmányügyi bizottságnak kellett korrigálnia ezt a kérdést, mondván hogy ez koherenciazavar, miközben a miniszter nem cselekedett -, úgy vélem, ez joggal nyomatékosítja a miniszter felelõsségét.

Egyetértek az államtitkár úrral abban, hogy más minisztereknek is súlyos a felelõsségük az ország helyzetéért. Úgy vélem azonban, van különbség miniszter és miniszter között, és súlybeli differencia mutatkozik a negatív teljesítmények tekintetében, ezúttal az oktatási és kulturális miniszter úr javára. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage