Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. A Fidesz képviselõcsoportja tegnap jelezte, hogy a köztársasági elnök úrhoz fordulunk azzal kapcsolatban, hogy a kormány megszorító törvénycsomagját ne írja alá. Éljen azzal az alkotmányban biztosított lehetõségével, hogy visszaküldi ezt a törvénycsomagot a parlamenthez újbóli tárgyalásra.

Tehát mi nem csupán az alkotmányellenesség okán fordulunk a köztársasági elnök úrhoz, hanem magának a törvénynek a tartalma okán is. Tesszük ezt abban a bizalomban, hogy a köztársasági elnök úr - aki maga is író -, átéli azoknak az íróknak, újságíróknak és mûvészeknek a helyzetét, akik ezáltal ellehetetlenülnek, gyakorlatilag a megélhetési lehetõségük szûnik meg.

Tesszük ezt abban a bizalomban, hogy a köztársasági elnök úr nagyon gyakran felemelte a fiatalok és a családosok érdekében a hangját. Ennek érdekében korábban kezdeményeztünk egy tárgyalást is a köztársasági elnök úrral. Hiszen ez a csomag leginkább a fiatal családosokat érinti, ezek helyzetét lehetetleníti el.

Ennek jegyében mi nem pusztán azért kérjük a köztársasági elnök urat, hogy ezt a csomagot ne írja alá, illetõleg küldje vissza az Országgyûléshez újbóli tárgyalásra, hanem annak rendkívülisége okán is, amit lényegében ez a csomag tartalmaz. Ez egy meglehetõsen szokatlan lépés, eddig a köztársasági elnök úr ilyet nem tett. Nagyon bízom benne, hogy egy ilyen fajsúlyú, ilyen jelentõségû csomag esetén azt is mérlegelni fogja, hogy gyakorlatilag statáriális eljárásban történt ennek a törvénycsomagnak a megtárgyalása itt a parlament elõtt, lényegében méltatlan körülmények között; az ezzel kapcsolatos érveket képviselõtársaim már ismerik, ezért ezek megismétlése felesleges. Ugyanakkor az, hogy ennek érdekében többször is felszólalunk és kérjük a napirend elõtti felszólalást, ennek az az oka, hogy ezt az ügyet valóban rendkívülinek tekintjük. A Magyar Köztársaság történetében ilyen törvénycsomag tárgyalására még nem került sor, ezért gondolom azt, hogy rendkívüli az ügy, és ezért kérjük a köztársasági elnök úr segítségét.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage