Hankó Faragó Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, az alkotmány- és igazságügyi bizottság elõadója: Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyûlés! Az alkotmányügyi és igazságügyi bizottság május 24-ei ülésén megtárgyalta a T/1048. számú, az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvényjavaslatot.

A törvényjavaslattal kapcsolatban a Belügyminisztérium képviselõje fontosnak tartotta hangsúlyozni - és ennek valóban nagyon nagy a jelentõsége - , hogy az Alkotmánybíróság a 34/1994. június 24-én közzétett határozatával hatályon kívül helyezte 1995. június 30-ai hatállyal a jelenleg hatályban lévõ államtitokról és szolgálati titokról szóló 1987. évi 5. számú törvényerejû rendeletet. Június 30-ával tehát - amennyiben ez a törvény nem születne meg, - nem lenne titokvédelmi törvény Magyarországon, ezért e törvényjavaslat vitájának lefolytatása és hatálybaléptetése rendkívül fontos érdeke a Magyar Köztársaságnak.

A rendkívül elavult és idejétmúlt törvényerejû rendelettel szemben valóban egy teljesen új alapokra helyezett törvényjavaslat került elénk, ahogy azt a miniszter úr expozéjából, illetve a Belügyminisztérium képviselõje által az alkotmányügyi bizottsági ülésen elmondottakból is megtudhattuk. Az elõadást követõen egy rövid vita bontakozott ki a bizottságban. Az ellenzéki képviselõk elsõsorban néhány alapfogalom tisztázását próbálták meg részletesebben kifejteni, és tettek fel tisztázó jellegû kérdéseket a minisztérium képviselõjének.

Majd ezt követõen a törvényjavaslat 30. §-ával kapcsolatban alakult ki egy rövid vita. Ennek a lényege az volt, hogy az országgyûlési képviselõk államtitokhoz történõ hozzáférése milyen módon kerüljön szabályozásra. A törvényjavaslatban már egy olyan kompromisszumos szöveg került megfogalmazásra, amelyet megelõzõen több változat is készült. Fontos tudni azt - s a késõbbiekben nagyon fontos lesz erre tekintettel lenni, és talán az országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló törvény idevonatkozó rendelkezéseit más vonatkozásban is módosítanunk kell -, hogy a jelenleg hatályos törvényszöveg szerint országgyûlési képviselõt államtitoksértés címén felelõsségre vonni nem lehet. Ez egy feltétlenül tisztázandó és megoldandó kérdés.

A minisztérium jelen lévõ képviselõje ígéretet tett arra, hogy mind a titokkal kapcsolatos hozzáférés, mind pedig a jogállás egyéb, idevonatkozó rendelkezéseivel kapcsolatban további egyeztetést kezdeményez, s remélhetõleg egy olyan végleges megoldás alakítható ki, amely minden fél szempontjából megfelelõ lehet.

Ezt követõen az alkotmányügyi bizottság 15 igen és 8 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak minõsítette. Köszönöm. (Taps a kormánypárti képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage