Hodosán Róza Tartalom Elõzõ Következõ

HODOSÁN RÓZA, az önkormányzati és rendészeti bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Az önkormányzati és rendészeti bizottság ülésén megtárgyalta az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvényjavaslatot. A bizottsági ülésen elhangzott, miszerint a személyes adatok védelmérõl és a közérdekû adatok nyilvánosságáról szóló törvény kijelölte a titokvédelmi szabályozás kereteit, korlátait és alapjait.

Szükség van egy olyan törvényre, amely alapján a Magyar Köztársaság állampolgárai gyakorolhatják információs szabadságjogaikat. Ezen kívül a jogalkalmazók, az állami szervek és a közfeladatot ellátó szervek világosan meg tudják állapítani, hogy mi az államtitok, mi a szolgálati titok, mi az a kategória, amelynek megismerésében az állam korlátozhatja állampolgárait. Ez a korlátozás természetesen csak a köz érdekében történhet.

(12.30)

Csak e törvény keretei között lehet a közérdekû adatok nyilvánosságát korlátozni.

A törvény célja az, hogy világosan meghatározza, mi az államtitok és mi a szolgálati titok. Célja, hogy összhangot teremtsen az európai jogszabályokkal, célja olyan garanciális elemek beépítése, miszerint a titokká minõsítés nem tarthat korlátlan ideig. Célja, hogy lehessen tudni azt, ki az, aki a titokká minõsítésrõl a döntést hozta, ki az, aki elzárja az állampolgárokat a közérdekû adatok nyilvánossága elõl, és ezért a minõsítõ büntetõjogi felelõsséggel is tartozhat. Célja, hogy megteremtse annak a lehetõségét, hogy az állampolgár, ha indokolatlanul korlátozták a közérdekû adat nyilvánosságában, bírósághoz fordulhasson. Még egy lényeges célja van a törvénynek, mégpedig az, hogy felülvizsgálati kötelezettséget állapít meg. Ezek szerint meg kell tisztítani a közigazgatást és az irattárakat az indokolatlanul felülminõsített adatoktól.

Tisztelt Képviselõtársaim! A vita során nyilván lesz módja a parlamentnek és a bizottságoknak megvitatni azt a kérdést, hogy a fönt említett céloknak ez a törvény megfelel-e.

Az önkormányzati és rendészeti bizottság ülésén nem alakult ki hosszú vita. A bizottság többsége általános vitára alkalmasnak tartotta a törvényt. Négy tartózkodó képviselõtársunk döntését azzal indokolta, hogy nem volt kellõ ideje a törvény áttanulmányozására.

Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage