K. Csontos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. K. CSONTOS MIKLÓS (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony! Tisztelt Ház! Én csupán egy módosító javaslatot terjesztettem elõ, mégpedig azért, mert a törvényjavaslat indoklásából azt olvashatjuk ki, hogy gyorsítani kívánja a büntetõeljárást a mostani tervezet. Ez nagyon üdvös és nagyon helyes, mert végeredményben mindenkinek ez a törekvése és célja; a vádlottnak is, hogy minél elõbb túl legyen rajta, és az eljárás során ne húzódjanak el a határidõk; az eljárás során a bírónak is ugyanez a törekvése. Ezt üdvösnek lehet tartani, és ilyen szempontból valóban dicséretes a kezdeményezés.

A fordított eredményre való törekvést viszont nem értem és nem látom tisztán, ugyanis a büntetõeljárási törvény 176. §-a meghatározza azt, hogy 8 és 15 napon belül kell az elõkészítést megtenni, illetve a tárgyalást kitûzni. Ha ezt az idõszakot a kétszeresére, a duplájára emelem, akkor itt logikailag is egy értelemzavar keletkezik, mert tulajdonképpen azt, amit eddig a bírónak 8, illetve 15 napon belül kellett elvégezni, most 15, illetve 30 napon belül kell elvégeznie. Hát hol itt az eljárás gyorsítása? Úgy érzem és úgy értem, hogy ez nem gyorsítása, hanem fékezése a kitûzött célnak, mert ha valakinek eddig egy óra alatt kellett elvégezni egy bizonyos munkát, és arra a munkára most két órát kap, akkor ez egyszerûen azt eredményezi, hogy statisztikailag ki tudom mutatni, hogy ha másfél óra alatt elintézte, hogy végeredményben gyorsult az eljárás. Igen, a két órához viszonyítottan, de nem gyorsult az eljárás a korábbihoz képest.

Ezt a magam részérõl nem tudom másként feloldani, mint azzal, hogy kértem e javaslat 2. §-ának a kiiktatását, mert az elõzõ, tehát a hivatkozott jogszabály egyértelmûen jobb ennél, gyorsabb befejezési lehetõséget ad. Nem lehet indok az, hogy az egyes ügyek nagyobb terjedelmûek, hosszabb tanulmányt igényelnek; kérem, tessék kevesebbet szignálni arra a bíróra és máris megoldható, meg így szokták megoldani. Másrészt a bírói pontos munka a garanciája a törvényben meghatározott idõk betartásának.

Ezért tartom fenn ezt a javaslatomat, annak ellenére, hogy az alkotmányügyi bizottság nem támogatta. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage