K. Csontos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. K. CSONTOS MIKLÓS (FKGP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Ez a pont igen furcsán rendelkezik a szakértõvel kapcsolatban. Én nem tudom, hogyha egy szakértõt reggel, hajnalban álmából felébresztenek és elõvezetik a bíróságra, az ad-e többet a bírónak szakértõi véleményt, nem azt kéri-e egybõl, hogy töröljék errõl a listáról, mert ennek a következményeit nem hajlandó viselni.

Ez nagyon furcsa szituáció, most visszautalok a kézbesítésre. Van a kézbesítés mellett egy vélelem, a bíró észleli, hogy a szakértõ nem jött el, elrendeli a vélelmezett kézbesítés alapján, hogy tessék elõvezetni. Az elõvezetésnek ez a következménye lehet, ha a rendõr megjelenik ott és végigkíséri az utcán a bíróságig a szakértõt, akkor az joggal fel lehet háborodva, hiszen semmi okot nem adott esetleg a bíróság által vélelmezett mulasztására.

Ilyen szituációk mellett nem látom indokát annak, hogy ezt az újdonságot - hogy úgy mondjam - bevezessük, inkább maradjunk meg itt is a régi mellett: ha a szakértõ nem megy el vagy nem tesz eleget a kötelezettségének, vele szemben áll egyébként a bírságolási lehetõség.

(18.30)

De az már túlzás, hogy egy ilyen új intézményt itt meghonosítsunk a szakértõkkel szemben, mert a szakértõk erre úgy fognak reagálni, hogy nem fogják magukat a bírói szakértõi névjegyzékre felvetetni. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage