Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Csak emlékeztetni szeretnék arra, hogy ennek a csomagnak, s benne a polgári perrendtartásnak is az a célja, hogy a pertartamokat, az eljárások idõtartamát csökkentse. Meggyõzõdésünk szerint ha ez az - egyébként eredménytelenül mûködõ, funkcióját be nem töltõ - intézmény nem lesz, az egyébként is konfliktusokkal terhelt és vélhetõleg emberi érzéseket felkavaró eljárás rövidebb lesz, akkor a traumatikus jeleneteket talán-talán el lehet kerülni a bíróságokon. Mindenkinek hamarabb megnyugvást jelenthet, ha a bíróság mihamarabb kimondja azt a határozatot, amiért a bíróságot megkeresték.

Úgy gondolom, a magyar házasfelek csak akkor nyúlnak a válás eszközéhez, ha a házassági életközösségük véglegesen és helyrehozhatatlanul megromlott. Mi ebbõl az általános helyzetbõl és feltételezésbõl indulunk ki, és ebbe ma már nem illik bele ez a fajta bíróság elõtti meghallgatás.

(19.20)

Tehát még egyszer hangsúlyozom: a pertartam rövidülését, és nem az ügyek csökkenését várjuk ettõl a javaslattól. Szeretnénk persze azt is, de illúzióink nekünk sincsenek. Köszönöm. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage