Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Balsai képviselõtársam volt olyan kedves és hivatkozott az alkotmányügyi bizottság ülésére, ahol valóban hozzászóltam ebben a tárgyban.

Meg kell említenem, hogy nem egészen jól interpretálta a hozzászólásomat, több okból. Az egyik az, hogy pont nem azt kívánom elérni, ami a moszkvai modell volt. Világos, hogy a házasság felbontásának olyan polgári jogi elemei is vannak - sõt vagyonközösség, gyermekelhelyezés és így tovább -, amelyek miatt kell a garancia. Azt viszont azért ne vitassuk el, hogy a házasság úgy jön létre - nem tudom, mennyire emlékszik rá Balsai képviselõtársam -, hogy két felnõtt ember egyezõ akaratnyilvánítása, saját felelõssége, saját tudata és érzelmei alapján köti meg ezt a házasságot. Úgy gondolom - Csiha Judittal egyetértve -, hogy legalább ugyanilyen komoly az a szándék, amikor úgy érzik, hogy véglegesen megromlott közöttük az életközösség, nem tudnak, nem kívánnak egymással tovább élni. Ez esetben azok a procedúrák, amelyekrõl ha válófeleket megkérdez Balsai képviselõtársam, elmondhatják, hogy az a formális és néha embertelennek tûnõ nyaggatás, ami egy ilyen meghallgatáson történik, nem méltó magához a házasság intézményéhez, és nem méltó ahhoz, hogy két ember, komolyan gondolva a szándékot, ne választhassa azt az utat, hogy más irányban képzelik el az életüket.

Én emellett érveltem és az emberek felelõsségteljes gondolkodására apelláltam, és nem az adminisztrációra és az adminisztratív eszközökre. Adminisztratív eszközökkel sok mindent el lehetett követni a család intézményével kapcsolatosan - úgy gondolom, egy sem jött be. Más szociológiai, társadalmi, családvédelmi eszközök kellenek ahhoz, hogy a család intézményét meg tudjuk védeni a társadalom számára. Köszönöm. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage