Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Balsai István kifogásolta, hogy mi lép a meghallgatás helyére. Nos, közvetlenül a meghallgatás helyére nem lép intézmény, de más igen. A tervezet a Pp. 285. § (4) bekezdése keretében ezt tartalmazza: "Ha a bontóperben tartott elsõ tárgyaláson a felek nem békülnek ki - az (5) bekezdésben meghatározott kivétellel -, a bíróság a tárgyalást elhalasztja; egyben felhívja a feleket, hogy három hónapon belül írásban kérhetik az eljárás folytatását, ellenkezõ esetben a per megszûnik. A bíróság a tárgyalás folytatására csak a kérelem benyújtását követõ 30 nap eltelte után tûzhet határnapot."

Tehát a problematikus esetekben a bíróságnak komoly jogai vannak, hogy a felek érdekében beavatkozzon ebbe a viszonyba; azonban azokban az esetekben, ahol tényleg formális ez az eljárás - és nyilvánvaló, hogy formális -, ez tényleg fölösleges.

Érdeklõdéssel hallgattam Balsai István okfejtését arról, hogy valamiféle, szinte ilyen hatósági kényszerintézkedésekkel próbáljuk a feleket együtt tartani, hátha akkor még meg lehet menteni a házasságot. Úgy gondolom, ennek nincs esélye. Ha az emberek között az emberi viszony megromlott, azt nem lehet hatósági eszközökkel helyreállítani. A házasság nem errõl szól!

Ami pedig a Toller Lászlónak címzett kérdést illeti, szeretném jelezni, hogy nem is olyan régen az alkotmányügyi bizottság egy elég nagy tekintélyû és széles támogatottsággal rendelkezõ társadalmi szervezettõl olyan indítványt kapott, hogy ezekben az ügyekben tényleg anyakönyvvezetõ járjon el, nem kell a bíróság. Természetesen a kormány elõterjesztése nem ezt tartalmazza, és ez így nem is fog bekerülni a törvénybe. De szeretném jelezni, hogy ebben a körben van ilyen társadalmi nézet, hogy ez a bírósági eljárás is fölösleges, hiszen a felek saját maguk tudnak ebben dönteni.

Ami pedig a házasságnak a hatósági eszközökkel való egybentartását illeti, szeretném jelezni, hogy éppen száz évvel ezelõtt fogadta el a törvényt a polgári házasságról ugyanez az Országgyûlés, és ezek a kérdések már akkor tisztázódtak. Én nem hiszem, hogy száz évvel ez után valamiféle újabb hatósági eszközöket kellene kitalálni arra, hogy megromlott emberi kapcsolatokat hatósági eszközökkel egyben lehessen tartani.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage