Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Balsai Képviselõtársam és tisztelt Ház! Valamit elfelejtünk: azt, hogy társadalmi és gazdasági folyamatokat adminisztratív eszközökkel tartósan vezérelni nem lehet. Ez vonatkozik a család intézményére is.

Úgy vélem, a társadalom elindult egy olyan fejlõdés útján 1988 után, amikor a családvédelemnek és a család megtartásának intézményrendszerét egészen másképpen próbálta felvezetni. Ilyen volt a komplex családsegítõ szolgálatok intézményrendszere, ilyen volt az elmúlt években egyre inkább kialakuló családpszichológusi hálózat, nem kevés állami és alapítványi pénz befektetésével, amely a családi viszályok és a megromló családi állapotok kezelését kívánta biztosítani. És sorolhatnám azokat a karitatív tevékenységeket, amelyek szintén ez irányban próbáltak hatni. Nagy valószínûséggel ezek a lelki szolgálatok, családsegítõ szolgálatok nagyobb hatással vannak a családvédelem intézményére, mint bármely olyan adminisztratív eszköz, amelyet a korábbi idõszakban a legtöbben tagadtak - Szigethy képviselõtársam már utalt rá, magam is részt vettem azokon a társadalmi vitákon, amikor ez az intézmény bekerült a jogrendszerbe. Hozzá kívánom tenni, hogy igen erõszakosan vitték be a jogrendszerbe, a Pp.-be ezt az intézményt!

(19.30)

A társadalom nagy ellenállása ellenében vitték be ezt az intézményt a Pp.- be, és nagyon örülök annak, hogy adminisztratív eszközként ez kikerült a családvédelem eszköztárából.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage