Varga István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Nagyon jól emlékszem arra, amikor a bontóper elõtti meghallgatás intézményét bevezették, és nagyon jól emlékszem arra is, hogy széles körû társadalmi támogatottsága volt a bontóper elõtti meghallgatásnak. A kérdés csak az, hogy miért nem töltötte be a bontóper elõtti meghallgatás a társadalmi rendeltetését. Azért nem töltötte be, képviselõtársaim, a társadalmi rendeltetését, mert teljesen formálissá vált, mert egy bíró ma Magyarországon 13-14 bontóper elõtti meghallgatást folytat le. Tehát magát az intézményt nem kell megszüntetni akkor, ha mondjuk a bíró egy órát tud foglalkozni - esetleg pszichológussal is együtt - a házasfelekkel.

Pontosan ezért - álláspontom szerint - meg kell tartani a bontóper elõtti meghallgatás intézményét.

Amirõl pedig az államtitkár asszony beszélt - és képviselõtársam is - az imént: a traumáról meg a procedúráról. Nem trauma - pontosan arról van szó, hogy a bontóper elõtti meghallgatás öt percig tart a jelenlegi körülmények között. Ezért fel kellene szabadítani, nem kellene ekkora munkával terhelni a bíróságokat. Megfelelõ személyi feltételt, tárgyi feltételt kellene biztosítani, hogy négy bontóper elõtti meghallgatást tárgyaljon a bíró. Higgyék el képviselõtársaim, hogy a feleknek igenis lehet, hogy elegendõ egy félórás beszélgetés. Praxisomból tudok több példát mondani, amikor arról volt szó, hogy bejött a válni kívánó fél, elbeszélgetett vele az ügyvéd háromnegyed órát. Hazament, megmutatta a tényvázlatot - hogy: lehet, hogy el fogok válni - , és utána a felek összeborultak.

Tehát nekem az az álláspontom, hogy igenis idõt, lehetõséget kell biztosítani. És még valami az eljárásról: az idõrõl. Úgy tudom, hogy például Budapesten, amikor egy bontóper elõtti meghallgatást kitûznek, ezt követõen kerül csak sor a következõ érdemi tárgyalásra, mondjuk négy hónap múlva. Óriási jelentõsége van ennek a négy hónapnak, képviselõtársaim, mert lehet, hogy ez alatt a négy hónap alatt igenis, ezt a házasságot még helyre lehet hozni, és minden egyes megmentett házasság - azt hiszem, ebben egyetértünk ellenzéki és kormánypárti oldalon is - csak hasznára válik a társadalomnak. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage