Balsai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Tisztelt Országgyûlés! Köszönöm a szót. Itt szembetalálkozunk egy olyan következetlenséggel, ami az eljárást gyorsító - nem szeretem ezt a szót, ezért nyomatékkal idézõjelet tennék oda -, a "gyorsító" csomag tekintetében egy túlságosan is kis változtatást - számunkra nagyon minimális és érdemileg nem mondható változtatást - kíván beiktatni. Arról van ugyanis szó, hogy a jelenlegi szabályozással szemben, a kizárólag fizetési meghagyás útján érvényesíthetõ követelések összegszerûségét a jelenlegi nevetséges - ki sem mondom, mekkora - összegrõl, százezer forintra kívánja felemelni a javaslat.

Mi azt mondjuk, hogyha tényleg komolyak a kormány szándékai, és tényleg azt kívánják, hogy az ügyhátralékok és az igazságszolgáltatás érdeke, más fontosabb ügyek szempontjai - és azok minél alaposabb elbírálásának szempontjai - indokolják ezt a változtatást, akkor fogjon vastagabban a ceruza! Írjanak oda ötszázezer forintot, és részünkrõl akkor elfogadható. Úgy gondolom, itt arról van szó - és ezt a tegnapi szavazás is megerõsítette bennünk -, hogy igen ám, de akkor nincs illetékbevétel. Mert hiszen jól tudjuk, hogy a felek a fizetési meghagyás útján érvényesíthetõ eljárás során az egyébként szokásos bírósági eljárás költségeinek csak a felét kötelesek kifizetni. Tehát ha csak százezer forintra emeli föl - a kormány szándékai szerint - a parlament ezt a kizárólagos érvényesítési módot, akkor kevesebb lesz a veszteség - hogy úgy mondjam -, a peres útra tartozó és hat százalékos illetékkel járó fizetség nyilván többletbevételt fog okozni.

(19.40)

Tessék színt vallani, tisztelt elõterjesztõ, tessék megmondani, hogyha tényleg komolyak a szándékok: egy praktikusabb, gyorsabb, fájdalommentesebb, idõt kímélõ, pertartamkímélõ - hogy az ismert szavakat ismételjem - eljárás érdekében mi indokolja, hogy ne emeljék fel legalább 500 ezer forintra ezt a szabályt? De mondhattunk volna egymillió forintot is, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy ezek a kizárólag fizetési meghagyás útján érvényesíthetõ követelések a jogcímet illetõen mind olyanok, ahol a legegyszerûbb tényállás, a legegyszerûbb bizonyítékok vannak és általában pénzkövetelésrõl vagy nagyon könnyen konvertálható, pénzesíthetõ követelésekrõl van szó.

Azt kérjük, hogy a tisztelt Országgyûlés támogassa azt a valóban konstruktív - és azt hiszem, ehhez nem férhet kétség - indítványunkat, amely az értékhatár 500 ezer forintban történõ meghatározását teszi lehetõvé. Ebben az esetben a bíróságoknak jóval kevesebb dolguk lesz, igaz, egy kicsit kevesebb lesz az illetékhivatal bevétele, igaz, egy picikét át kell majd számolni a tavalyi igazságügyi statisztika szerint a bevételeket, de akkor most meg kell mondani, hogy mit akarunk: a bevételeket megõrizni, de ugyanakkor gyorsítani, vagy pedig gyorsítani is, de a bevételeket is megtartani. A kettõ együtt nem megy, tisztelt Országgyûlés.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage