Juhász Pál Tartalom Elõzõ Következõ

JUHÁSZ PÁL (SZDSZ): Elnök Asszony! Köszönöm a figyelmeztetést. Valóban bennem van néha olyan téves kényszerképzet, hogy ez munkahely, de lehet, hogy nincs igazam. (Derültség. - Dr. Toller László: És jogszabály sem tiltja.) Visszatérek a témához.

Védenem kell az elõterjesztõt, noha tudomásul veszem az alkotmányügyi bizottság álláspontját, hogy nem illik a magyar jogrendbe ez az intézmény. Az elõterjesztõ ugyanis a munkaüggyel foglalkozó szervezetek indítványára tette bele ezt az intézményt. Mint a foglalkoztatási bizottság tagja, pontosan tudom, hogy a magyar munkaügyi szervezetben éppen azért, mert szerte a világon használatos ez az intézmény, milyen vágy van, hogy létezzen ilyen. Egyszerûen azért, mert - ellentétben a házassággal és sok minden mással - a munkaügyi perekben rendkívül fontos, hogy ha lehet, egyezség jöjjön létre a felek között és ne a bíróságnak kelljen dönteni.

Annak a keresése a munkaügyi problémákkal foglalkozókban állandó - lehet, hogy ezt most rosszul tették, lehet, hogy nem illik a magyar jogrendbe, lehet, hogy egész másként kell, csak háttérnek mondom -, hogyan lehet olyan intézményeket behozni, amelyek a hosszú, nehezen tisztázható perek, és fõleg kívülállók által lefolytatott perek helyett az egyezmény igényének megvalósulását segítik elõ. Mivel a munkaügyi szakemberek mind a Közös Piac országaiban, mind Amerikában elsõsorban ezt az intézményt ajánlják, ezért került nyomás alá az Igazságügyi Minisztérium. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage