Hankó Faragó Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Én idõben benyomtam a gombot, talán nem jelent idõben a képernyõn a nevem.

A kapcsolódó módosító javaslat, amelyet ezekhez a pontokhoz benyújtottam, a törvényjavaslat 36. §-ának (2) bekezdéséhez kapcsolódik, illetve az ezekhez elõterjesztett módosító javaslatokhoz, és egy olyan rendelkezés, amely a hatályos polgári perrendtartásról szóló törvény 36. §-ának (1) bekezdésére vonatkozik.

A 36. § (1) bekezdése arról szól, hogy a gazdálkodó szervezetek egymás elleni, a helyi bíróság hatáskörébe tartozó pereinek elbírálására a megyei bíróság székhelyén mûködõ helyi bíróság, Budapesten a Pesti Központi Kerületi Bíróság kizárólagosan illetékes. Itt ma már nagyon sokszor elhangzott, s nem szeretném ezeket az érveket ismételni, hiszen ennek az egész törvénycsomagnak a célja az, hogy meggyorsítsa a bírósági eljárásokat; az a meggyõzõdésem, hogy ez a kapcsolódó módosító javaslat alkalmas arra, hogy gyorsítson az eljárásokon, ugyanakkor nem jár semmilyen érdeksérelemmel.

A gazdálkodó szervezetek fogalmába ma már egyre inkább a gazdasági társaságok és a Ptk. 685. §-a szerint az egyéni vállalkozók tartoznak. Tudjuk nagyon jól, hogy számuk egyre növekszik, tízezrével jelentkeznek be egyéni vállalkozóvá olyanok, akik vállalkozásokat szeretnének kezdeni, és ezen vállalkozók, illetve gazdálkodó szervezetek egymás közötti pereire vonatkozik ez a javaslat.

Kisebb gazdasági ügyek tömkelege van most pillanatnyilag folyamatban, és a székhelybíróságok leterheltsége ezen ügyek miatt is rendkívül nagy, országrészenként eltér, elsõsorban Kelet-Magyarországon, de talán az ország minden részére igaz ez. Teljesen jogos igénye a gazdálkodó szervezeteknek, hogy a pereket lehetõség szerint fõleg költség- és idõkímélés céljából helyben folytathassák le. Ennek elvi akadálya sem lehet, hiszen a bíróságok ugyanazt a joganyagot alkalmazzák, mint bármilyen más ügyben, semmilyen speciális jogszabályra nincs szükség, s az, ha ez a rendelkezés hatályon kívül kerül - tehát az Országgyûlés hatályon kívül helyezi -, akkor az ügyek sokkal arányosabb elosztása valósulhatna meg, amely minden bizonnyal segítené az ügyek gyorsabb elbírálását.

Legjobb tudomásom szerint az érintett bíróságok döntõ többsége támogatja ezt a megoldást. Csak egyetlenegy további érvet szeretnék még elmondani a javaslat indoka mellett: 1993-ban az Európai Unió létrehozott egy úgynevezett Storn bizottságot, amelynek az volt a feladata, hogy a polgári perjogi szabályok Unió-beli közelítését megpróbálja megteremteni. A jogérvényesítés lehetõségének bõvítését egy fontos alapelvként rögzítette ez a bizottság. Meggyõzõdésem, hogy a jogérvényesítés sokkal könnyebbé válik a gazdálkodó szervezetek számára, hogyha ez a rendelkezés hatályon kívül kerül a most hatályos polgári perrendtartásból. Kérem az Országgyûlést, hogy támogassa a javaslatomat. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage