Petõ Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PETÕ IVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! Deutsch Tamás képviselõ úr felszólalásának végén elmondott aggodalmaival azt gondolom, minden parlamenti képviselõnek egyet lehet és egyet kell érteni: mindannyiunk közös érdeke, hogy a politikai elit, a politikával hivatásszerûen foglalkozó parlamenti képviselõk tekintélyét megvédjük, és ne tekintsük õket a magyar társadalomtól idegen, valamiféle önös célokat képviselõ politikusoknak.

Azért, hogy ezt a tekintélyt biztosítani tudjuk, tartozunk egymásnak is annyival, hogy tényszerûen beszéljünk azokról a problémákról, amelyekkel Deutsch Tamás foglalkozott.

Kezdjük az összeférhetetlenségi törvénnyel. Valóban, az MSZP-frakció nem kívánta napirendre tûzni azt a változatot, amelyet a Fidesz benyújtott, de tudjuk, az összeférhetetlenségi törvényhez minimum ötpárti vagy legalábbis ellenzéki együttmûködés is szükséges. A múlt héten volt az utolsó fordulója az összeférhetetlenségi törvény lehetõleg konszenzusos meghozását biztosító elõkészületnek.

Tudjuk, hogy a sokat szidott Bokros-csomag 15 százalékkal kívánja csökkenteni az államapparátust. Tehát ez ügyben, ha megkésve is, de születtek jelentõs döntések. Tudjuk, hogy a 40 millió forint, amelyrõl Deutsch Tamás beszélt, az átvilágító bírák mûködéséhez szükséges 40 millió forint, tehát nem szabadon kitöltött utalvány, amellyel a kormány bármit csinálhat.

Végül ebben az ügyben idekapcsolni a végkielégítés ügyét, azt gondolom, szerencsétlen dolog ilyen módon, ahogy Deutsch Tamás megfogalmazta. Ez a kormány gondoskodott - ígéretének megfelelõen - részben a Bokros-csomag kapcsán az eddig elfogadhatatlan módon mûködõ végkielégítések leállításáról.

Egy külön kérdés az, amit a pénzügyminiszter nevéhez kapcsolt Deutsch Tamás. Ebben az ügyben a pénzügyminiszter még nem nyilatkozott. Ha a hír igaz olyan módon, ahogy Deutsch Tamás itt megfogalmazta, számunkra is elfogadhatatlan, hogy ilyen megszorító intézkedések idején ilyen összegû végkielégítést kapjon a pénzügyminiszter. De ebben a pillanatban a hír igazságát, valódiságát a pénzügyminiszter még nem erõsítette meg.

Köszönöm. (Taps a bal oldalon és középen.)

(10.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage