Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen Tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja az állami vezetõkre irányadó erkölcsi normákról kívánt a Ház elõtt szólni, ezek között elsõ helyen kiemelve ugyanazt a témakört, amelyrõl Deutsch Tamás képviselõtársunk szólt; tehát a Bokros Lajos által felvett 16 millió forint állítólagos végkielégítés ügyét, amellyel kapcsolatban a Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja egyértelmûen azt az álláspontot alakította ki, hogy ennek a felvétele erkölcstelen a pénzügyminiszter úr részérõl, és erkölcstelen a miniszterelnök úr részérõl is, hogy ezt eltûrte és hogy ezt elhallgatta az ország nyilvánossága elõtt. A Független Kisgazdapárt ezért elvárja a pénzügyminiszter úr személyes nyilatkozatát e Házban és elvárja a miniszterelnök úr és mindazok nyilatkozatát, akik ebben az ügyben érintettek.

Elfogadhatatlan ugyanis az, hogy valaki megállapodjon bankelnökként a miniszterelnök úrral abban, hogy a bankelnöki pozíciót felcseréli egy magasabb pozícióra, a pénzügyminiszterire, és ilyen körülmények között úgy kérjen és kapjon 16 millió forint végkielégítést, hogy közben elfelejti megemlíteni: idõközben az általa igazgatott bank tönkremenetelének megakadályozására még úgy mellékesen egy titkos kormányhatározattal 12 milliárd forintot a bank trezorjába elsüllyesztett. Úgy gondolom, ha ehhez még hozzávesszük a korábbi bankkonszolidációs összeget, amelyet a Budapest Bank kapott meg 15 milliárd kemény forintokban, akkor úgy gondolom, külön magyarázatot nem igényel, hogy egy, a bank elnöke által tönkretett bank igazgatásának a pénzügyminiszteri pozícióra való cserélése kapcsán még 16 millió forintnak a zsebrevágását - miközben a pénzügyminiszter ki mer állni a diákok elé és azt meri mondani nekik, hogy ez egy szegény ország, és szükség van a ti kétezer forintotokra is; miközben kiderül, szó sincs arról, hogy ez egy szegény ország lenne, ahol egy ilyen bankvezetés ellenértékeként adnak a sok millió forintos havi fizetésen túlmenõen még 16 millió forint végkielégítést - , a Független Kisgazdapárt miért minõsíti erkölcstelennek.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy Suchman Tamás privatizációs miniszter úr is kapott végkielégítést - bár ennek a pontos összegét nem ismerjük, még akkor sem, ha annak viszont a pontos összegét megjelölte, hogy a fizetéseibõl végül is mások támogatására mennyit fordít -, és ha ehhez hozzávesszük a Szekeres Szabolcsnak korábban juttatott 60 millió forintos végkielégítést, 30 millió forintos lakáskölcsönt, akkor ne csodálkozzanak, hogy most már a kétezer forintokon túlmenõen az özvegyek és árvák filléreire is sor kerül, mert szükség van rá ahhoz, hogy a pénzügyminiszter úr bankját és a magánszámláját is feltöltsék.

Úgy gondolom, nemcsak ez elfogadhatatlan, hanem az is, ahogy a miniszterelnök úr viselkedik külföldön, hogy a debreceni zsinagógában elkövetett gyújtogatásra azt állítsa: ha ilyesmi Németországban történik, akkor minden parlamenti párt felemeli a szavát ez ellen, sajnos nálunk ez nem így van, a parlamenten belül is vannak olyan pártok, amelyek felkarolják az ilyen mozgalmakat.

Ha a belföldi erkölcstelen megnyilatkozások mellett külföldön is erkölcstelen megnyilatkozások vannak - mert a miniszterelnök úr tudva valótlant állít, mert ebben a parlamentben nincs egyetlenegy parlamenti párt sem, amely a debreceni zsinagóga tóratekercseinek felgyújtása mellett foglalt volna állást... (Az elnök egy pillanatra kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.)... éppen ellentétesen, az ellen lépett fel egységesen a parlamentnek mind a hat pártja, akkor a miniszterelnök úr ne keltse ilyen rossz hírét... (Az elnök egy pillanatra ismét kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.)... a parlamenti pártoknak, és ne keltse rossz hírét a pénzügyminiszter úr sem az erkölcstelen magatartásával.

Elvárom a miniszterelnök úr és a pénzügyminiszter úr felelõsségét is ezzel kapcsolatban, hogy a parlament... (Az elnök ismét ki-, majd visszakapcsolja a képviselõ mikforonját.)... elõtt nyilatkozzanak, hogy a felmerült tényekkel kapcsolatban mi az álláspontjuk. Köszönöm, elnök úr. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage