Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDF): Tisztelt Országgyûlés! Mészáros István barátom említette az én felfogásomat, amelyet itt érintettem felszólalásomban.

Én valóban az általános, 30 éves kutatási idõhatárt helyeslem, de hozzátettem, hogy legyen lehetõségük a levéltáraknak ezt 15 évre csökkenteni esetrõl esetre haladó engedélyezés formájában. Hogy ez hogy viszonyul a volt NDK és az ottani szociáldemokraták elveihez és gyakorlatához, az egy más kérdés.

Úgy gondolom, nagyon megfontoltan és megalapozottan kell a mi viszonyaink között dönteni. Itt nem lehet más módszert alkalmazni például a belföldi kutatóra, mint a külföldi kutatóra. Vajon, ki tartaná célszerûnek azt, hogy bármelyik külföldi kutató - hogy csak egy példát hozzak a sok bonyodalomból -, aki Magyarországra jön, a nyolcvanas-kilencvenes évek fejleményeit minden további nélkül kutathassa, ha az úgynevezett NDK-s példát követnénk. Azt pedig nem tehetjük meg - mert mi a nemzetközi jog elõírásaihoz valóban ragaszkodni kívánunk -, hogy kétfajta normát állítsunk föl, egyet a belföldi, egyet a külföldi kutatók számára.

A kérdés nagyon bonyolult. Én módosító javaslatot fogok benyújtani, amelyben szerepelni fog a 30 éves határidõ mellett az ilyen-olyan, de minden kutatóra egyformán vonatkozó lehetõség arra, hogy 15 éves határ is alkalmazható legyen.

Olyan általános szabályt, amelyik a kivételeket egy legkisebb közös többszörösbe tudja összefoglalni, nem hiszem, hogy meg lehetne fogalmazni.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage