Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdésem arra vonatkozik, hogy volt-e hasonló mérvû leépítés a felsõoktatásban. Meg kell mondjam, hogy nem pontos a kérdésem, hiszen 1954-ben volt ilyen leépítés.

Nagyon szomorú, ha a parlament elfogadja majd azt a pótköltségvetést, amely végül is szentesíti a felsõoktatás leépítését. Mégis úgy gondolom, fel kell hívni az önök és az államtitkár úr figyelmét is arra, hogy azok a levelek, amelyek megérkeztek a felsõoktatási intézmények valamennyi rektorához és fõigazgatójához, valójában magánleveleknek tekinthetõk, hiszen a kormánynak nincs joga beavatkozni a felsõoktatási intézmények autonóm rendszerébe.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ezek a magánlevelek, amelyek egyike március 27-én érkezett meg a felsõoktatási intézményekhez... bocsánat, március 7-én datálódott, 29-én érkezett meg és 30-ára kérte a választ a felsõoktatási intézményektõl, hogy karonkénti lebontásban adják meg az elküldendõ létszámot - úgy gondolom, ez mutatja, hogy milyen minõsítésûek ezek a levelek.

Egyrészt az a kérdésem, hogy miért kívánja elbocsátani a felsõoktatási intézmények dolgozóit, oktatóit a kormány, másrészt pedig hogyan lehet, hogy ennyi törvénysértést követ el a Mûvelõdési Minisztérium. Elmondanám, hogy mely paragrafusokat sérti meg ezzel a rendelkezéssel: a magyar alkotmány 35. §-ának F fejezetét; a felsõoktatási törvény 72. §-át a felsõoktatási törvény 21. §- át; a felsõoktatási törvény 73. és 74. §-át; és a felsõoktatási törvény 75. §- át.

Az a kérdésem tehát az államtitkár úrhoz, hogy be kívánják-e tartani a magyar alkotmányt és a felsõoktatási törvényt, vagy tovább kívánják folytatni a törvénysértõ magatartásukat, mely szerint a felsõoktatási intézményektõl hatezer oktatót és dolgozót kívánnak elbocsátani.

Várom a válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage