Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Hogy elsõként a kérdése tárgyában megjelölt kérdésre válaszoljak: természetesen nem tudom megmondani, hogy Nagy Lajosig visszamenõleg milyen létszámú leépítések voltak a magyar felsõoktatásban. (Mozgás és zaj a jobb oldalon.) Ebben a században azonban nemcsak 1954-ben, hanem a húszas-harmincas évek fordulóján is volt egy hasonló mértékû létszámleépítés. Ez a mostani ahhoz annyiban hasonlítható, hogy ez sem ideológiai hegemóniára való törekvés okán, hanem a szorító gazdasági kényszerhelyzet okán történik.

Hogy a képviselõ asszony újabban feltett kérdésére válaszoljak: a minisztérium nem kívánja folytatni a törvénysértések gyakorlatát, mint ahogy eddig sem folytatott ilyen gyakorlatot. A minisztérium - és ebben képviselõ asszonynak igaza van - levelei a felsõoktatási intézményekhez valóban magánlevelek, abban az értelemben, ami a létszámleépítésre vonatkozik. A minisztérium tájékoztatta a felsõoktatási intézményeket a kormány által elhatározott költségkeret, pontosabban ezek személyi kifizetésre szóló részének csökkentésérõl, és - országos összehasonlításban 17 féle szakmai normát megállapítva - javaslatot tett az egyes intézményektõl elbocsátandó létszámkeretekre. Ezek - ahogy képviselõ asszony is megjegyezte - semmiképpen nem kötelezõek az intézményekre nézve. Ha az intézmények ki tudják gazdálkodni mondjuk kétszer annyi oktató fizetését, akkor természetesen föl is vehetnek még ugyanannyi oktatót, mint amennyivel jelen pillanatban rendelkeznek.

Azért annyit hadd mondjak el a kérdésre válaszul, hogy korántsem csak egyfajta fiskális megszorító szemlélet mondatja a létszámleépítésekre való törekvést a minisztériummal, hanem az a felsõoktatás-fejlesztés irányelveiben régóta élõ igény, hogy a felsõoktatás is térjen át a normatív finanszírozásra a bázisfinanszírozásról. Megítélésünk szerint egy arányos létszámleépítés az ehhez vezetõ elsõ és megkerülhetetlen lépés.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage