Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Végül is nem volt könnyû kihámozni Torgyán képviselõ úr két és fél perces kérdésébõl, hogy mire is vonatkozott igazából. (Dr. Torgyán József: Csak neked volt nehéz.)

Szeretném megjegyezni, hogy miniszter úr reggel még itt volt, tehát aligha mondható, hogy rejtekhelyen tartózkodik. Én akkor beszéltem vele, és tõle tudom, hogy õ alkalmasnak tartja magát a felsõoktatás érdekeinek képviseletére. (Derültség, szórványos taps.) Erre nézve pozitív a válaszom.

A nekem föltett kérdésre úgyszintén pozitív a válaszom: én is alkalmasnak tartom miniszter urat arra, függetlenül attól, hogy jelen pillanatban Bécsben tartózkodik az Európa Tanács kulturális minisztereinek értekezletén.

Ami persze a kérdése mögött megbúvó másik kérdést illeti, engedje meg, hogy leszögezzem: megítélésem szerint egy normálisnak mondható kormányzati struktúrában a minisztereknek egyáltalában nem az a feladatuk, hogy a szakterületeikre vonatkozó érdekeket a kormányban, mintegy lobbystaként, kijárják. Úgy gondolom, erre nézve különféle szakszervezetek és egyéb érdekvédelmi szervezetek léteznek, többek között a felsõoktatásban is. Hiba lenne, ha a minisztert vagy a minisztériumot ezek közé próbálnánk besorolni.

Én tehát azt gondolom, mindaz, amit ön ezzel kapcsolatban elmondott, egyáltalán nem indokolja azt, hogy a miniszter urat ön - ahogy szavaiból kiveszem - alkalmatlannak ítélje feladata ellátására. Hogy õ miket mondott, úgy gondolom, szintén összhangba hozható a kormány politikájával. Az, hogy az oktatók alulfinanszírozottnak érzik magukat, nem mond ellent annak, hogy egy intézmény túl van finanszírozva. Az ellentmondást az oktatási feladatokhoz képest túlzott oktatói létszám oldhatja fel. Amennyiben ennek csökkentésére sor kerül, akkor a túlfinanszírozás megszüntetésével is megszüntethetõ az oktatók alulfinanszírozottsága.

Még egyszer, képviselõ úr, én csak azt tudom mondani: miniszter úr is alkalmasnak tartja magát, én is alkalmasnak tartom õt. Abból kifolyólag, hogy jelenleg is miniszter, úgy vélem, a kormány is alkalmasnak tartja õt, és úgy gondolom, ez még egy darabig így is fog maradni. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage