Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Elõször szeretném leszögezni, hogy a magyar kormány alkotmányjogi felfogása értelmében a köztársasági elnök úr szuverén, nem a kormány álláspontját köteles és hivatott képviselni.

Mindamellett szeretném kijelenteni, hogy amit a köztársasági elnök úr mondott, az nem áll ellentétben a Magyar Köztársaság külpolitikájával. Mert a Magyar Köztársaság külpolitikájának egyértelmû törekvése az, hogy Magyarország minél hamarabb, az elsõ körben váljon az Európai Unió, illetve a NATO tagjává, függetlenül attól, hogy más országok taggá válnak-e vele egy idõben.

Én nem látok itt olyan ellentétet a két álláspont között, ami feltétlen újabb egyeztetéseket tenne szükségessé. De nem is szükséges az, hogy feltétlenül ugyanazon a hangon, ugyanazokat a szavakat használja a köztársasági elnök úr, mint a magyar kormány.

A kormány külpolitikáját a miniszterelnök, a külügyminiszter és a kormány tagjai képviselik. A köztársasági elnök úr egy erkölcsi tekintély nevében nyilatkozik meg: a Köztársasági Elnöki Hivatal álláspontját képviseli. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage