Bársony András Tartalom Elõzõ Következõ

BÁRSONY ANDRÁS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Az elmúlt napokban nagyon sokszor lehetett hallani elsõsorban a könyvnap kapcsán, a könyvhét kapcsán, hogy nehéz helyzetbe került az írott kultúra. Rossz közgazdasági elemzés az, amelyik a tb-járulék nyakába akarja varrni ezt a problémát; egészen másról van szó a költségelemzés kapcsán.

Nevezetesen arról, hogy az elmúlt idõszakban bevezetésre került vámpótlék, amely alapvetõen a nyomdaipari termelési folyamat három elemét érintette, a gépbehozatalt, a papírimportot és a festékimportot, gyakorlatilag olyan tételekkel terhelte meg a magyar nyomdaipar gyártási költségeit, amelynek alapján teljes mértékben versenyképtelenné vált a piacon.

Nem arról van szó, hogy import-vámpótlékot vetettek volna ki a hazai piacon fellelhetõ eszközök konkurenseire, hiszen Magyarországon nyomdagép-gyártás nincsen, Magyarországon nyomdaipari-festékgyártás jelentõs mértékben nem található, és az elõzõ kormány remek privatizációs stratégiája következtében sikerült az író-nyomó papírgyártást is a Szolnoki Papírgyár negligálásával kiiktatni. Ennek következtében az a helyzet, hogy az import-vámpótlék itt gyakorlatilag az egyetlen beszerzési forrást sújtja, valójában pedig a késztermék, tehát a kinyomott könyv importja nulla százalékos. Ennek következtében sokkal olcsóbb behozni egy kész könyvet, mint Magyarországon megfelelõ módon elõállítani. És akkor nem beszéltem arról, hogy hol keletkezik a gyártás közben a haszon. És hozzá kell tegyem, hogy a magyar könyvgyártásnak a majdnem teljes ipari bázisa egyelõre nem privatizált, aminek következtében ezzel az intézkedéssel a privatizálandó ipar elértéktelenítése várható az elkövetkezendõ néhány hétben, miután most került sor a pályáztatásra. Én szeretettel és tisztelettel várom az államtitkár úr válaszát. Köszönöm szépen. (Taps mindkét oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage