Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Ebben a témakörben, azt hiszem, már nem elõször merült föl kérdés a Házban; nevezetesen, hogy a vámpótlék bevezetése számos problémát okoz a gazdaság különbözõ területein. Nem mondanék igazat, ha azt mondanám, hogy nem jogos a felvetés.

Valóban igaz, hogy egy ilyen intézkedés nagyon sok negatív konzekvenciával jár. Nem könnyen szánta el magát arra a kormány, hogy ezt a lépést megtegye. Ugyanakkor az ország fizetésimérleg-helyzete, a gyorsan növekvõ import mégis csak elkerülhetetlenné tette, hogy egy ilyen lépésre sor kerüljön.

Az is világos, hogy ezek a negatív mellékhatások sajnos jelentkeznek, és egy egységesen bevezetett vámpótlék esetében ezek óhatatlanul ott vannak. Ha viszont bemegyünk abba az utcába, hogy elkezdünk differenciálni, akkor egy soha véget nem érõ alkuba bonyolódunk, aminek a végén az alapintézkedés hatásossága is lecsökken.

Ezért összesen annyit tudok mondani, hogy a vámpótlék átmenetileg került bevezetésre Magyarországon, és remélem, hogy képesek leszünk megszüntetni a nem túl távoli jövõben, legkésõbb másfél éven belül. Az ügy másik része, hogy a késztermék esetében is valószínûleg alkalmaznunk kellene.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage