Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnöknõ! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Matáv ma többségi állami tulajdonban lévõ részvénytársaság. A kisebbségi tulajdonos, a Magyar-Com nevû tulajdonos német és amerikai tulajdonos. 1995 márciusában a Matáv közgyûlése, ahol az ÁVÜ képviselte a magyar tulajdont, úgy döntött, hogy Tomka urat, a korábbi vezérigazgatót menesztik és egy Amrop International nevû fejvadász céget bíztak meg azzal, hogy keressen új vezérigazgatót a Matáv élére.

Az egyeztetési folyamat hosszadalmas volt, hiszen a magyar felek által jónak tartott vezérigazgató-jelöltek személyét a kisebbségi külföldi tulajdonosok nem tudták elfogadni. Ma, egy nappal a közgyûlés elõtt, hiszen holnap lesz az a közgyûlés, ahol a Matáv vezérigzagató személyérõl dönteni kell, a helyzet a következõ:

A fejvadász cég Straub Eleket találta alkalmasnak a Matáv vezérigazgatói posztjára, aki egyébként nem távközlési szakember, hanem az IBM Magyarország Kft. vezérigazgatója. A Matáv neki körülbelül félmillió forintot tud felajánlani vezérigazgatói fizetésként, azonban a Magyar-Com arra hivatkozott, hogy Straub Elek tudása ennél sokkat többet ér, s felajánlotta, hogy azt az ötszázezer forint fizetést, amit a Matáv adna Straub Eleknek, az új vezérigazgatónak, kiegészítik ötmillió forinttal. Magyarul arról van szó, hogy a kisebbségi tulajdonos fizetné a Matáv vezérigazgatója fizetésének a nagyobbik részét. Még egyszer mondom az adatokat: a Matávtól kapna a vezérigazgató ötszázezer forintot, a kisebbségi tulajdonos különálló cégétõl pedig ötmillió forintot.

A kérdésem a következõ: Elfogadható-e ez?

A másik: Nem emlékezteti-e ez önt arra, ami egyszer már az ÁV Rt. vezérigazgatójával, Teleki úrral lezajlott, amikor õ is külföldrõl kapta fizetésének nagyobbik részét. Hogyan képviseli így a magyar érdekeket? (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage