Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Én pedig a kérdést köszönöm. És ha röviden akarok rá válaszolni, akkor az a válaszom, hogy igen. Ha egy kicsit részletesebben akarok rá válaszolni, akkor azt mondhatom, hogy '94 õszén az Igazságügyi Minisztérium és a Közoktatási Minisztérium közösen kért fel egy, neves kodifikációs szakértõkbõl álló bizottságot, hogy ezt a törvénytervezetet elõkészítse, és a bizottság szakértõi megvizsgálták és áttanulmányozták az európai szabályozási mintákat, amelyek ezzel összefüggésben lehettek.

Az elõkészületek keretében itt járt az Európa Tanácsnak egy három fõs szakértõi delegációja, akik a tulajdoni monopólium és a vélemény-pluralizmus összefüggéseivel, ennek szabályozási lehetõségeivel ismertették meg a kodifikációs bizottság tagjait. A BBC szakértõi a BBC módszerének német és holland adaptációjáról számoltak be. Az Európai Unió a CNN szakértõit delegálta, akik megismertették a kodifikátorokat a mûholdas televíziózás jogi szabályozásának módjaival, továbbá az Uniónak a kollektív szerzõi jogokra vonatkozó direktíváival. Ennek megfelelõen a törvénytervezet alkalmazni is kívánja ezeket a direktívákat abban az ütemben, ahogy azok az Európai Unió országaiban is bevezetésre kerülnek.

(15.10)

A reklámkorlátokat és tilalmakat szintén az európai normák mintájára alkották meg a tervezet készítõi. Ezek azonban késõbb megszigorodtak, tekintettel a magyarországi igen magas alkoholfogyasztásra és dohányzásra. Úgy ítéltük meg, hogy a közpénzekbõl fenntartott közszolgálati televízió ne reklámozza ezeket a termékeket.

A kodifikációs bizottság ezen túlmenõen áttanulmányozta mindazon országok médiatörvényét, ahol ezek az elmúlt tíz évben születtek meg. Ahogy ön is mondja, sokféle modellel találkoztak. Ezek közül a francia és a lengyel tûnt a leghasználhatóbbnak, de több párt kívánságára más országok médiatörvényének egyes elemei a magyar sajátosságokhoz idomítva is bekerültek a javaslatba.

Köszönöm a kérdést, és kérem a válasz elfogadását. (Taps középen.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage