Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Muszáj egy pár megjegyzést tenni arra a szemrehányásra, hogy Dél-Dunántúlon nem épül semmi. Muszáj egy-két fontos dolgot felsorolni itt, mert ez nem egészen így van.

Júniusban fejezõdik be a Pécs-Mánfa közötti fõút korszerûsítése, elkészül a 6-os fõút Pécset elkerülõ szakasza, Baranya-Tolna megyében állandó útszélesítéseket végzünk. Ez év második felében átadjuk a Siófok tehermentesítõ szakaszát képezõ 71-es fõutat. Három éve folyamatosan dolgoznak a 61-es fõút Kaposvár-Dunaföldvár közötti körülbelül egymilliárd forint értékû felújításon.

Nagyon reméljük, hogy elõbb-utóbb megkezdõdhet a szekszárdi Duna-híd és a hozzá csatlakozó húsz kilométeres útszakasz építése, bár ez egy nagyon nehéz kérdés. S természetesen az M7-es autópálya is prioritást élvez. Ezzel kapcsolatban szeptemberben kerül sor a tender beadására, illetve reagálásra a négy szervezet között. Tehát azt hiszem, mindenképpen szem elõtt van Dél- Dunántúl.

De az ön kérdésére szeretném azt válaszolni, hogy e repülõtér esetében, amelyet ön említett és amelynek az lenne a logikus sorsa, hogy az önkormányzat tulajdonába kerüljön, vannak bizonyos problémák. Én is úgy látom és egyetértek önnel, hogy ez lenne a legcélszerûbb megoldás.

Itt az a probléma, hogy az 1990. évi LXX. törvény a sportklub számára ingyenes használati jogot ad, és tiltja a társadalmi szervezetek használatában levõ ingatlanok elidegenítését. Ez alól csak törvényi szabályozás adhat felmentést.

Az új törvény alapelveinek kialakításán - a pénzügyminiszter úr jelzése szerint - dolgoznak, és várhatóan még az idén kormányülés elé terjesztik.

Tárcánk felelõsségi körébe tartozó jogszabályok nem akadályozzák viszont a repülõtér önkormányzati tulajdonba adását. Ebben a kérdésben a pénzügyminiszter úrral mindenképpen meg kell egyezni. Az önkormányzat kérheti a repülõtér tulajdonba adását minisztériumunktól és az átadásról - a miniszter javaslata alapján - a kormány dönt.

Az ügyben azonban akkor lehet elindulni, ha az önkormányzat megteszi azt a lépést minisztériumunk felé, amelyet javasolok, mert csak így tudunk a pénzügyminiszter úrral egyeztetni.

Köszönöm. (Taps középen.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage