Barsiné Pataky Etelka Tartalom Elõzõ Következõ

BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Egy évi szünet után reménykedünk, hogy a gazdaság területén lendületet kap a privatizáció. Változatlanul hiányzik azonban az állam társadalmi privatizációjának lendületes folytatása.

A nyugat-európai országokat nem a haderejük, nem pusztán a gazdaságuk, hanem a társadalmi közösségek, a civil társadalom tartja fenn. Ezek a nem állami szervezetek jelentik a társadalmon belül az összekötõ erõt.

Nálunk a pártállam elpusztította a kamarákat, a klubokat, a köröket, államosítva ezeket. Most vissza kell adni a társadalomnak, ha tetszik, privatizálni kell ezen a téren is.

A köztestületekben lényegesen kevesebbszer fordul elõ panama, korrupció. S hogy miért? Egyszerûen azért, mert átjárhatók, átvilágíthatók, az emberek egymást ellenõrzik.

Tudjuk, miniszter úr osztja a mérnökök álláspontját, hogy a mérnök- és építészkamarák kitörési pontot jelenthetnek a korrupció elleni küzdelemben, a verseny tisztaságában, az ellenõrzésben, a minõségügyben és a szakma magas szintû gyakorlásában.

Tudjuk, hogy elkészült a már elõzõ kormány idõszaka alatt megkezdett önálló mérnöki kamarák létrehozásáról szóló törvényjavaslat. Miért nem kerül a parlament elé? Élesen vetõdik fel a kérdés a mérnöktársadalomban: Vajon milyen sorsot szán nekik a kormány? Az európai felzárkózásban miért szorulunk ismét, újra és újra Csehország mögé, ahol már a törvény alapján mûködik a kamara és tízezer tagja van.

Kérem miniszter urat, hogy a szabályozás jelenlegi állapotáról, az Országgyûlés elé kerülés várható idõpontjáról tájékoztatni szíveskedjék.

Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage