Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Elnök Asszony! Képviselõ Asszony! Tisztelt Ház! Valóban, a helyzet az, hogy osztom képviselõ asszony véleményét, és megértem aggodalmát is.

Valóban, a magyar társadalom számára kulcskérdés az, hogy azokat a szervezeteket, civil szervezõdéseket, szakmai szervezõdéseket, amelyek készek arra, hogy tevékenységükkel szolgálják a társadalmat, olyan helyzetbe hozhassuk törvényi erõvel, amely segít nekik ennek a feladatnak az ellátásában.

Mert valóban, a kamarákon keresztül ezek a közösségek közfeladatot láthatnak el, olyan közfeladatot, amelyet egyébként a kamarai törvény nélkül nem láthatnának el.

Nem vitatom azt, hogy elõkészítés alatt volt az elõzõ kormány idején is ez a törvénytervezet, sõt az új kormányzat és a környezetvédelmi miniszter is társadalmi vitára bocsátotta ezt a tervezetet. Amennyire értesültem, képviselõ asszony is megkapta ezt a tervezetet, és azt érdemben befolyásolhatták maguk az érintett szervezetek is.

(15.20)

Azt sem vitatom, hogy komoly vita volt arról, hogy egy egységes kamara jöjjön-e létre, vagy külön kamara legyen az építészkamara, hogy külön törvény rendelkezzen a feladatairól.

Ezek a viták lezajlottak, ebben az értelemben a törvény elkészült, és közigazgatási egyeztetésre bocsátottam a törvény tervezetét. Azt szeretnénk, ha a kormány megtárgyalná ezt, és a megtárgyalás eredményeként a második félévben a parlament elé kerülhetne ez a törvény. Remélem, az ön felszólalása is azt tükrözi, mint amit tapasztaltam a társadalmi és a szakmai vita kapcsán, hogy valódi hatpárti és társadalmi egyetértés van abban, hogy ennek a törvénynek minél hamarabb meg kell születnie.

Még egyszer szeretnék önnek válaszolni egész pontosan azzal, hogy ez a tervezet közigazgatási egyeztetés alatt áll, és támogatom azokat a célokat, amelyeket ön megfogalmazott. Remélem, hogy a következõ félévben a törvény meghozható. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage