Füle István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Bokros-csomag kapcsán várható - mint ahogy ez ma is elhangzott -, hogy a felsõoktatásban csakúgy, mint a középfokú képzésben sok oktatót, tanárt kell elbocsátani. Reális lehetõségnek tûnik a fentieket elkerülendõ ezen intézmények alkalmazása a felnõttek átképzésében, a megyei munkaügyi központokon keresztül. Ugyanakkor folyamatos a vita abban épp a fenti intézmények és a megyei munkaügyi központok között, hogy miért nem õket vonják be ezen feladatok megoldásába, mondván, hogy rengeteg új cég kap mindenféle felkészültség, tapasztalat híján vizsgáztatási, tanfolyamvezetési jogot, s munkájukat alacsony szinten végzik.

A hagyományos oktatási intézmények úgy vélik, ki vannak szorítva, holott õk magasabb szinten oldanák meg a feladatot. Egyes információk szerint az oktató cégek 90 százaléka gyakorlatilag csak krétát használ eszközül, ugyanakkor a világbanki program alapján jól felszerelt regionális átképzési központok jelentõs kapacitásfelesleggel küzdenek. Úgy tûnik, itt is ellentmondás húzódik meg.

Ezért is kérdezem, milyen feltételek teljesítése mellett kaphatnak tanfolyamvezetési, vizsgáztatási jogot a felnõttek átképzésében részt vevõ szervezetek.

Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage