Héthy Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A kérdés látszólag technikai, de nagyon fontos területet érint, ugyanis a tanfolyami képzés egyre nagyobb szerepet kap a szakképzésben, és azt hiszem, fontos kormányzati törekvés, hogy ennek a minõségére odafigyeljünk. Ennek a garanciáit egyébként a '93-as szakképzési törvény teremti meg. Államilag elismert szakképesítést csak az OKJ-ben, képzési jegyzékben szereplõ szakmákban lehet szerezni.

Ki szervezhet tanfolyamot? Igaz, képviselõ úr utalt erre: bárki, bármely szervezet. Képzési szerzõdést kell kötnie a részvevõkkel. A munkaügyi szervezet hatáskörébe esõ tanfolyamokat be kell jelenteni. A munkaügyi szervezet ellenõrzi, értékeli a szakmai, tartalmi vonatkozásokat, személyi és tárgyi feltételeket. Úgy hisszük, ez a garanciája annak, hogy állami pénzek, adott esetben a Foglalkoztatási Alap pénzei jól, hatékonyan kerüljenek elköltésre.

Ki szervezhet vizsgát? Vizsgát alanyi jogon szervezhetnek bizonyos intézmények - szakiskolák, szakmunkásképzõk, szakközépiskolák, átképzõ központok, szakképzést folytató fõiskolák, egyetemek -, ahol a személyi és a tárgyi feltételek adottak. Minden más intézmény számára a szakképzésért felelõs miniszter elõzetes felhatalmazása szükséges ehhez. Úgy gondoljuk, ez a szabályozás európai és piackonform.

Örülünk annak és üdvözöljük, ha a szakiskolák fokozott részt vállalnak a tanfolyami képzésben - erre valószínûleg a mostani anyagi szigorítások is ösztönzik õket -, egyszerûen azért, mert ezekben az intézményekben a személyi és tárgyi feltételek jók.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage