Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Agrobank-ügy kapcsán sok millió adófizetõ - hozzá kell tennem: szavazati joggal bíró magyar állampolgár - szerzett tapasztalatot arról, mit jelent a Horn-Kuncze-kormány szakértelme. Ameddig sok-sok kis betéttulajdonos aggódott, mi lesz a pénzével, az állam eldöntötte, hogy az adófizetõ állampolgárok vállára rak egy sok milliárdos terhet, és megmenti a bankot. Ezzel összefüggésben a Pénzügyminisztérium azt fontolgatja, hogy Kunos Péter vezérigazgató úrnak, amiért csõdbe vitte a bankot, tizenhatmillió forint végkielégítést kíván fizetni. (Zaj a bal oldalról.) Ez nem idegen az önök gyakorlatától, hisz akik csõdbe viszik az országot, azok még többet kapnak. (Zaj a bal oldalról, derültség, taps a jobb oldalon.)

A Pénzügyminisztérium felelõsségérõl ma Szabó Iván frakcióvezetõ úr elmélkedett, hisz kiderült a Számvevõszék véleményébõl, hogy a Pénzügyminisztérium és a Bankfelügyelet ha idõben lép, sok milliárd forintot megtakarít a magyar adófizetõ állampolgárok számára.

Én nem errõl a két vetületrõl kívánnék szólni, hanem a harmadikról, amely legalább annyira felháborító, csak kisebb hangsúlyt kapott az Agrobank-botrány kapcsán. Tudniillik május 8-án hoz a Bankfelügyelet egy határozatot, amelyben május 9-én nulla órától zárolja a bank kifizetéseit. Ezt a határozatot közlik Kunos Péter vezérigazgató úrral, aki értesíti a fiókvezetõket, hogy készüljenek föl a zárolási procedúrára. Hogy, hogy nem, egyes fiókokban ahelyett, hogy fölkészülnének a zárolási procedúrára, lázas tevékenységbe kezdenek. Ez a lázas tevékenység nem azt jelenti, hogy szorgalmas, eminens fiókvezetõként elõre akarják hozni a zárás idõpontját, hanem éppen azt jelenti, hogy a nyitva tartási idõn túl értesítenek egyes személyeket, hogy zárolni fogják a betéteket, tessenek jönni, most még föl lehet venni a pénzt.

Ennek következtében több száz millió forint forintbetét és több száz millió forint értékû devizabetét kerül kivételre még a zárás elõtt.

Ezzel kapcsolatban kérdezem az államtitkár urat: kik voltak azok a jól értesültek, akik kivették a pénzüket, és hogy történhetett ilyen technikai malõr, hogy lehetõségük volt arra, hogy a zárás elõtt a bankfiókok még mûködhessenek? Kérem államtitkár úr válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage