Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A felsõoktatási intézmények vezetõi május 26-án kapták meg az MKM levelét, amelyben közlik, hogy mennyi bér- és bérjellegû költséget vonnak el, és egyben javaslatot tesznek arra, hogy a megtakarítást hány oktató elküldésével oldják meg. Az egyetemek és fõiskolák vezetõi felháborodással vették tudomásul a levelet, és tiltakoznak az eljárás ellen.

Véleményem szerint a minisztérium ezzel a levéllel törvénysértést követett el, mert megsértette a felsõoktatás autonómiáját, ugyanakkor szakmailag és emberileg is meggondolatlanul járt el.

Kérdezem tehát az államtitkár úrtól:

Milyen szakmai érvek alapján állapították meg a leépítés normatív számait?

Figyelembe vették-e, hogy az egyetemeken különbözõ mértékû és hatékonyságú kutatómunka folyik?

Figyeltek-e a nemrég megindult PhD-képzésre?

Felmérték-e, hogy a megtakarítás tervezett 4,1 milliárdja a valóságban ennél jóval kevesebb? Mennyi lesz a tényleges megtakarítás?

Tisztában vannak-e azzal, hogy az így elért eredmény rövid idõ alatt két nagyságrenddel nagyobb erkölcsi és anyagi kárt okoz?

Végezetül: hogyan egyeztethetõ össze az a megalapozatlan, a felsõoktatás mûködését megbénító csökkentés a kormányprogramban deklarált célkitûzéssel: "A kormány a felsõoktatást az ország európai integrációja, társadalmi és gazdasági elõrehaladása meghatározó tényezõjének tekinti.

Államtitkár úr, várom a válaszát.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage