Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Államtitkár Úr! A Független Kisgazdapárt számára rendelkezésre álló adatok szerint hozzávetõlegesen összesen háromszázmilliárd forintra rúgnak a bankok által kihelyezett úgynevezett rossz hitelek, amelyek a lényegüket tekintve a banki szféra terhére róható hitelek és behajthatatlanok.

A mi tudomásunk szerint a nagy bankok ezektõl az úgynevezett rossz hitelektõl akként igyekeznek megszabadulni, hogy a nagy hitelezõk létrehoznak olyan kis gazdasági társaságokat, amelyeknek odaadják a pénzt, hogy vásárolják fel a behajthatatlan követelést, és ilyen módon a nagy bankok megszabadulnak attól a tehertõl, ami a behajthatatlan követelésbõl fakad, hiszen most nem lehet bankkonszolidációval leírni ezeket a tételeket. Alkalmazzák egyben azt a módszert is, hogy olyan megbízási szerzõdést kötnek a behajthatatlan kintlévõség behajtására, amelynek fedezetét nem biztosítják, ezzel érik el azt, hogy végül is a behajtásra kötött szerzõdés alapján a megbízott írásban közölje, hogy a követelést nem tudja behajtani. Ennek a költségeit, tehát a rossz gazdálkodás következményeit, így egyértelmûen kétszer fizeti meg a bank, illetõleg a betétes, egyszer felhalmozódik a behajthatatlan kintlévõség, másodszor pedig még egyszer megveszi ezt a kintlévõséget a bank.

Ezek után kérdezem igen tisztelt államtitkár úrtól, miután ezek a tételek egyértelmûen és egyaránt terhelik a költségvetést is, és terhelik a betéteseket is, tehát az államot is, és az állampolgárokat is, hogy mit tett a pénzügyi kormányzat annak megakadályozása érdekében, hogy a bankok a kintlévõségeiket ilyen nyilvánvalóan törvénytelen eszközökkel felvásárolják.

A második kérdésem: Mit tett a pénzügyi kormányzat annak érdekében, hogy a hitelkintlévõségek behajtását és behajthatóságát biztosítsa.

A harmadik kérdésem: Miért hiányzik a gazdasági stabilizációs programból a banki szférát érintõ intézkedések sora;

és végül a negyedik kérdésem: Hányszor és mely esetekben történt felelõsségrevonás a felelõtlen hitelnyújtások és visszavásárlások ügyében?

Várom igen tisztelt államtitkár úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage