Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDF): Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Én most nem a Demokrata Fórum véleményét szeretném elmondani, hanem azt elmondani, hogy mi történt az alkotmányügyi bizottságban ezzel az indítvánnyal kapcsolatban.

A helyzet a következõ: az Alkotmánybíróság egyik döntése szerint a természetvédelem elért szintje alkotmányos védelem alatt áll, tehát egy meghatározott törvényben már létezõ, garantált szinttõl visszalépni nem lehet. Az alkotmányügyi bizottság ülésén megkérdeztük a kormány képviselõjét, hogy végiggondolta-e alaposan azt az indítványt, amely azt tartalmazná, hogy forgalomképtelenek - a természetvédelmi területen lévõ vizeken kívül - a vízi létesítmények is, és hogy van-e olyan vízi létesítmény, amely esetleg már nincs állami tulajdonban. A forgalomképtelenség ugyanis azt jelenti, hogy akkor annak állami tulajdonú létesítménynek kell lennie.

A kormány képviselõje bizonytalan volt ebben az esetben - úgy tûnt, hogy nem kellõképpen végiggondolt ez a helyzet. Ezért az alkotmányügyi bizottság - tekintettel az Alkotmánybíróság döntésére - úgy gondolta, hogy célszerûbb lenne, ha a vízi létesítmények most nem kerülnének bele a törvénybe. Ez nem változtat érdemben a helyzeten, hiszen a kormány joga ez esetben dönteni. Ha a kormánypárti képviselõ urak és hölgyek bíznak a kormányukban, akkor bízhatnak abban is, hogy nem fogja a kormány eladni azt, amit nem kell.

Ugyanakkor, ha most nem kerül be a törvénybe a "vízi létesítmények" szó, még mindig van mód és idõ arra, hogy a kormány végiggondolja kellõképpen, hogy a vízi létesítmények forgalomképtelenségére szükség van-e. Akkor, ha szükség van rá, a késõbbiek során be lehet építeni a törvénybe.

A lényeg tehát: az alkotmányügyi bizottság azért nyújtotta be ezt az indítványt, mert úgy gondolta, hogy ha a "vízi létesítmények" szó a törvénybõl kimarad, akkor semmiféle helyrehozhatatlan helyzet nem keletkezik - marad a jelenlegi állapot. Ha azonban belekerül, és kiderül, hogy ez rossz döntés volt, akkor ezen utólag változtatni már nem lehet. Tehát mindenképpen célszerû, hogyha az Országgyûlés hagy magának egy kis idõt a kellõ végiggondolásra. Köszönöm. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage