Hasznos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HASZNOS MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony.

Tisztelt Képviselõtársaim! A kereszténydemokraták is nemmel szavaztak erre a törvényjavaslatra, egyszerûen a következõ miatt:

A környezetvédelmi törvénynél is elmondtuk, vártuk a tárca nyitottságát arra, hogy módosító javaslatainkat vegye figyelembe. Akkor azt mondtuk, hogy azt is tudomásul vettük, a kormánypártnak szélesebben nyitották az ajtót, az ellenzéknek szûkebben.

Jelen esetben számunkra egyáltalán nem nyitottak ajtót, hiszen a vízügyi törvénynek olyan részei maradtak ki, amelyeket mi kereszténydemokraták szerettünk volna a törvényben szerepeltetni, mint a vízügyi tervezés rendszere, a vízügyi nemzetközi kapcsolatok rendszere, a határvizek rendezésének kérdése, valamint a vízüggyel kapcsolatos vízminõség-védelem kérdése is. Könnyû erre azt mondani, hogy ez nem tartozik ebbe a törvénybe.

Ez a törvény - szerény véleményünk szerint - nem vízügyi törvény, hanem a vízügyi lobby mûködési szabályzata törvényerõre emelve. Ez sokkal kisebb és kevesebb, mint az a vízügyi törvény, amelyet ez most hatályon kívül helyez. Szabályozatlan kérdések maradnak, ezért a környezetvédelmi bizottság készített egy hatpárti országgyûlési határozati javaslatot annak érdekében, hogy ennek a törvénynek a végrehajtása és a vízügyi kérdés megoldása érdekében milyen törvényeket, rendeleteket kellene még sürgõs határidõvel vállalni az Országgyûlésnek. Ez az elõterjesztés, sajnos, a mai napig még számot sem kapott az Országgyûléstõl.

Ez a legutóbbi eset, hogy most itt a végszavazás elõtt hoznak egy módosító javaslatot, számomra nem volt megnyugtató, s az sem, amit Kutrucz Katalin mondott, mert ismerjük mi ebben az országban a kiskapuzókat, akik nagyon hamar megtalálják a kiskaput. Itt egy vízi létesítmény, egy gát esetleg, amit privatizálni lehet, vagy meg lehet szerezni a tulajdonjogát, akkor szerezzük meg addig, amíg nincsen rá törvény!

Ebben az országban, sajnos, rosszak a tapasztalataink, ezért szavaztunk nemmmel. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage