Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Ház! Ennek a törvénynek az elutasítására vonatkozó gondolatainkat talán ugyanúgy lehetne summázni, mint az elõzõét: szükség van a munka törvénykönyvének átalakítására, de nem arra, ami most beterjesztésre került.

Az az érzésem, hogy jogtörténeti munkákban - ha humoros elõadást akar majd tartani egy oktató - tanítani fogja azt, hogy egy üzemi tanácsi választási sorozat lezárása után a parlament törvényerõre emeli azon szabályokat, amelyeket tervezésük idején a lezajlott üzemi tanácsi választások szabályozására képzeltek el.

Rendkívül hosszú átfutási ideje volt ennek a törvénynek, agyontárgyalták az érdekegyeztetés folyamán, csak éppen nem tudták az érdekeket egyeztetni, és végül is ezt a jogi szörnyszülöttet terjesztették elénk. Ehhez sem lehet ebben a formában hozzájárulni.

Nyilván vannak, illetve tudom, hogy vannak a törvényben olyan elemek, amelyek megszületését sokan várták. De még sokkal több azon elemek száma, amelyeknek be kellett volna kerülniük és nem kerültek be, valamint azoké, amelyeknek nem kellett volna bekerülniük és mégis bekerültek.

Kár volt ennyi idõt tölteni, emberek tömegét az elõkészítésre felhasználni, reményeket kelteni és reményeket meghiúsítani. S végképp kár volt - itt is megfelelõ támogatás nélkül - beterjeszteni az anyagot. Igaz, a tárgyalások során sikerült némi változásoknak bekövetkezni, ez azonban nem érte el azt a mértéket, hogy ellenzéki oldalról támogatható lett volna a törvény.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a KDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage