Tóth Tihamér Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TÓTH TIHAMÉR (MDF): Elnök asszony! Tisztelt Ház! Ahogy a törvényjavaslat általános vitájánál elmondtuk, a javaslat két részbõl tehetõ össze. Az elsõ része az, amely azért felesleges, mert nem fog vonatkozni az üzemi tanácsi választásokra, ahogyan azt az elõttem szóló képviselõtársam, dr. Surján László említette. A második részét pedig idõ elõttinek tartottuk.

S hogy ez a jelzésünk a tárgyalás végére igazolódni látszott, bizonyítja az, hogy a kormány az eredeti szándékán túlmenõen már a javaslat tárgyalása közben kénytelen volt képviselõi módosító indítványokkal hozzányúlni a munka törvénykönyve módosításához. S ezt a kapkodó munkát jelzi az, hogy a bizottságokban egy-egy módosító javaslattal kapcsolatban ellentétes véleményeket hallottunk. Elõfordult, hogy az egyik bizottságban támogatta a kormány, a másikban nemet mondott, tehát nagyon nehéz volt felfedezni az igazi kormányzati szándékot.

De ebbõl a kapkodásból azért jutott a végére is. Az elõbb kellett döntenünk arról a két módosító indítványról is, amelyet a kormánynak most a koherenciazavar megszüntetése érdekében kellett benyújtania.

Szeretnék továbbá hivatkozni arra is, hogy álláspontunk szerint a Házszabály rendelkezéseinek, a 94. § (3) bekezdésének megsértésével is benyújtásra kerültek módosító indítványok. Itt szeretném megjelölni az alapjelentés 44. és 74. sorszámú indítványát, valamint a kiegészítõ jelentés 5., 25. és 26. számú indítványát, amelyek mind túlterjeszkedtek azon a körön, amelyet az eredeti javaslat módosítani szándékozott.

Tehát részben ezek az alaki és az egyéb érdemi hibák, részben azok az általunk teljesen céltalannak és hatástalannak tekintett megszorító intézkedések - amelyek ebben a módosításban megjelentek - juttatták képviselõcsoportunkat arra az elhatározásra, hogy itt nem támogatjuk a kormányt a munka törvénykönyve módosításával kapcsolatban.

Köszönöm. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage