Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! A T/1052. számú törvényjavaslat - melynek címét most idõkímélés céljából talán nem ismételném meg - elfogadását Németország egységének helyreállítása indokolja. A két német állam egyesülésével ugyanis a Magyar Népköztársaság és a Német Demokratikus Köztársaság között 1960-ban megkötött szociálpolitikai egyezményt a német fél megszûntnek tekinti, miután a Német Szövetségi Köztársaság nem tekinti magát az NDK jogutódjának.

Tekintettel azonban arra, hogy annak idején az egyezményben alapvetõ emberi jogokat szabályoztak, a magyar és a német fél kormányzati szinten egyetért abban, hogy a megszerzett jogokat továbbra is biztosítani kell. Az egyetértés arra is kiterjed, hogy mindazok számára, akiknek az egyezmény egyik napról a másikra történõ megszûnése indokolatlan hátrányt jelentene, egy kölcsönösen megállapított ésszerû idõpontig lehetõséget kell adni a jogszerzésre. A felek egyetértése arról is kialakult, hogy a jogok biztosításáról mindkét fél belsõ jogszabályaiban rendelkezik.

A tisztelt Országgyûlés által tárgyalásba vett törvényjavaslat a már hatályos német belsõ jogi megoldással teljesen azonos módon és azonos körben, mondhatni tükörképként a kölcsönösség és a viszonosság alapján kívánja a magyar belsõ jogi szabályozást megalkotni. Ennek lényege az, hogy akik az egyezmény vagy az elfogadni ajánlott törvényjavaslat alapján már nyugellátásban, baleseti ellátásban vagy betegségi ellátásban részesülnek, ezekre mindaddig jogosultak, amíg lakóhelyük a Magyar Köztársaság területén van. A felsoroltak biztosítják a már megszerzett jogok sérthetetlenségét.

Ezekre az ellátásokra való jogosultság megszerzését azonban 1996. január 1- jéig már csak azok számára teszi lehetõvé, akik a két német állam egyesülésének idõpontja, azaz 1992. október 2-a óta tartózkodnak Magyarországon. Az átmeneti idõszak meghatározása is azonos a német fél által alkalmazott megoldással. A késõbbi igényekre a várhatóan még az idén megköthetõ német-magyar szociálpolitikai keretegyezmény lehet irányadó.

Az elmondottak alapján kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy a törvényjavaslatot vitassa meg és fogadja el.

Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage