Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA, a költségvetési és pénzügyi bizottság elõadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A költségvetési bizottság a számvevõszéki bizottság által beterjesztett, a pénzintézetekrõl szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatot egyhangúlag és teljes mértékben támogatja. Azon ritka alkalomban van részem, hogy ellenzéki képviselõként a bizottsági álláspontot ismertethetem - mivel egyhangú volt, így ennek semmi akadálya nincs.

Nagyon röviden arról van szó, hogy a közpénzek kezelésének ellenõrzése egyre fontosabb feladat, és ebben a kulcsszerepet az Állami Számvevõszék játssza. Úgy véljük, hogy minél hamarabb pótolni kell ezt a jelenleg még meglévõ joghézagot, mely szerint az Állami Számvevõszék számára a bank- és üzleti titokba való betekintést biztosítani kell.

Bizottsági ülésen is felmerült ez az itt már elõhozott kérdés, mely szerint a pénzintézeti törvényben egyéb módosítások is szükségesek. Szükséges továbbá az Állami Számvevõszékre vonatkozó törvény módosítása is, tehát ezt az ügyet lehetne úgy kezelni, mint egy szélesebb törvénymódosítás részét. Azonban a költségvetési bizottságban is az a nézet kerekedett felül, hogy ezzel a módosítással - amelyet tehát a számvevõszéki bizottság elnöke beterjesztett - nem lenne célszerû megvárni ezt a komplexebb módosítást. Mivel a parlamenti eljárás már megindult, a kivételes eljárás végkifejletben van, a költségvetési bizottság is azt javasolja, hogy lényegében a Nagy Sándor elnök úr által elõadottak alapján a mai napon történjen meg a pénzintézetekrõl és a pénzintézeti tevékenységrõl szóló törvénynek ez a módosítása. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage