Jauernik István Tartalom Elõzõ Következõ

JAUERNIK ISTVÁN, az önkormányzati és rendészeti bizottság elõadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Az önkormányzati és rendészeti bizottság május 31-ei ülésén tárgyalta meg a tûz elleni védekezésrõl és a tûzoltóságról szóló 1973. évi XIII. törvényerejû rendelet módosításáról T/1046. számon beterjesztett törvényjavaslatot.

A vita során megállapítást nyert, hogy a törvényerejû rendelet átfogó módosítása, indokolt és nagyon szükségszerû. A napirenden szereplõ törvényjavaslat - az elõterjesztõ szándékának megfelelõen - nem egy átfogó, minden szükséges módosításra kiterjedõ javaslat, hanem a tûzoltóság területi szerveinek, konkrétan a városi tûzoltó-parancsnokságok önkormányzati irányítás alá helyezésének zökkenõmentes lebonyolítását elõsegítõ megoldás.

Rendkívül fontos, hogy az átadás ideje alatt és azt követõen is a tûzvédelem hatékonysága és mûködõképessége ne csökkenjen. Mindezt a célt jól szolgálja, hogy a javaslat szétválasztja és pontosan meghatározza a feladatokat. A kormány megállapítja a feladat ellátásához szükséges legkisebb létszámot, valamint a létesítés, megszüntetés és átszervezés alapelveit.

Továbbá a kormány rendeletben állapítja meg a riasztási és segítségnyújtási tervet, amely egyben tartalmazza az egyes önkormányzati tûzoltó- parancsnokságok mûködési területeit is. Az önkormányzatoknak, ahol mûködik hivatásos önkormányzati tûzoltó-parancsnokság, kötelezõ közszolgáltatási feladata a tûzoltás és a mûszaki mentés. A mûködés garanciális biztosítéka az is, hogy a javaslat rendelkezik a finanszírozás kérdéseirõl is. Ezek szerint a létesítés és a fejlesztés költségeit a Belügyminisztérium útján, a fenntartás és a mûködés költségeit az illetékes önkormányzat útján, de mindkét esetben az állami költségvetés biztosítja.

A törvényjavaslathoz öt módosító javaslat érkezett. A bizottság egyhangúlag támogatta Lezsák képviselõ úr javaslatát, amely pontosítja a normaszöveget. További javaslatot a bizottság nem támogatott.

Tisztelt Ház! Az önkormányzati és rendészeti bizottság egyhangú szavazással, ellenszavazat és tartózkodás nélkül javasolja az Országgyûlésnek, hogy az ajánlás 1. pontjában szereplõ módosítással együtt fogadja el a törvényjavaslatot. Mivel jelen javaslat nem foglalkozik a tûz elleni védekezés és a tûzoltóságok gyakorlatban meglévõ problémáival - többek között a rendkívül fontos tûzmegelõzési feladatokkal, a tûzvédelmi igazgatással és jó néhány szabályozásra váró feladattal - fontosnak tartja a bizottság, hogy mielõbb a parlament napirendjére kerüljön a tûzoltóságról szóló törvény.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage