Dögei Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DÖGEI IMRE (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõház! Ha az l973. évi XIII. számú törvény javasolt módosításához érkezett javaslatokat a három paragrafusból álló törvényjavaslattal módosított jogszabállyal összevetjük, megállapíthatjuk, hogy ez szakmailag-logikailag nem kifogásolható. Ebben a törvényjavaslatban is tükrözõdik a kormány azon törekvése, hogy az alkotmányban a kormányra háruló, a társadalom egészével összefüggõ feladatokat - tudniillik a kormány köteles biztosítani minden állampolgárnak a biztonsághoz való jogot -, megfelelõ gazdasági bázis nélkül áthárítja a helyi önkormányzatokra. Ezen megállapítást támasztja alá a törvényjavaslat 1. § (2) bekezdésének és a 2. § (3) bekezdésének összevetése, mely lényegét tekintve azt tervezi hatályba léptetni, hogy a kormány a Belügyminisztérium javaslatára meghatározza a hivatásos önkormányzati tûzoltóság fenntartásának, átszervezésének és megszüntetésének alapelveit, amihez viszont a szükséges költséget köteles biztosítani.

A javaslat szerint a jelenlegi mûszaki-technikai állapoton túlnyúló valamennyi fejlesztési költséget, illetve az ehhez kapcsolódó fenntartási költséget a központi költségvetés finanszírozza.

Összefoglalva, most megint a kormánynak egy olyan újabb törekvésével találkozhattunk, amikor az alkotmányban reá kirótt, saját feladatát áthárítja az önkormányzatoknak, csak éppen a megfelelõ anyagi fedezetet nem adja hozzá.

Köszönöm szépen. (Taps a kisgazdák padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage