Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony.

Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! Méltatlannak tartom azt, hogy ilyen nagy horderejû dolgot, ilyen fontos törvényt, mint a tûzoltósággal kapcsolatos törvény, ilyen késõ esti órákban tárgyalunk kivételes és sürgõs eljárásban, holott több ezer embernek az életérõl, több millió állampolgárnak a mindennapos problémáiról és az ezzel kapcsolatos tûzoltásokról lehetne itt most vitatkozni.

(19.00)

A kereszténydemokraták úgy gondolják, hogy a több ezer tûzoltó és családjuk, akik mindennap életüket is kockáztatják, nagyobb nyilvánosságot és megbecsülést érdemeltek volna ezen átszervezés, de akár e törvényjavaslat kapcsán is. A teljes tûzvédelem és a tûzoltóságok mûködésének teljes szabályozása lenne indokolt, nem pedig az, hogy gyors, kivételes és sürgõs eljárásban, két-három paragrafusban úgynevezett tûzoltómunkával terjesszék be ezt a törvényjavaslatot.

A T/1046. számú törvényjavaslat-módosítás elõterjesztésére az indoklás szerint azért van szükség, hogy a hivatásos önkormányzati tûzoltóságok zökkenõmentes átadás-átvétele, a mûködõképesség fenntartása biztosított legyen. Ebbõl a szempontból a leglényegesebb kitétel megváltoztatásáról szó sem esett.

Az eredeti törvény 5. § (3) bekezdését az elõterjesztõ szándékosan vagy akaratlanul kikerülte, figyelmen kívül hagyta. Ezen pont sarkalatos, ha úgy tetszik, alapja az önkormányzati tûzoltóság felépítésének és mûködésének. Megtartása esetén látszat-önkormányzatiság lesz, megmarad a direkt állami irányítás.

Sorolhatnám még tovább módosítási javaslatomat. Például a tûzoltóság véleményem szerint nem rendészeti szerv, hanem tûzoltóság-rendvédelmi szerv.

Az átadásig hátralévõ mintegy egy hónap kevés arra, hogy a közben megjelenõ jogszabályok elõírásait maradéktalanul és zökkenõmentesen betartsák az önkormányzatok.

A tûzoltóság önkormányzativá válásával a korábbi évtizedekben kialakult mûködési mechanizmusok felborulhatnak, és ezek közvetlen hatását elsõsorban a bajba jutott személyek, az állampolgárok fogják viselni, de nem utolsósorban az ott dolgozó tûzoltók.

Az elképzelésnek sem a technikai, sem a gazdasági háttere jelenleg nincs biztosítva. Mûködési területüken egy-egy önkormányzathoz, városhoz ötven- hatvan község és közel százezer állampolgár tartozik, s ezeknek tûzbiztonságát kell szavatolni, amit nem befolyásolhatnak az átállással járó nehézségek és gondok sem.

Az volt az elképzelés, hogy a tûzoltóság átadására csak akkor kerül sor, ha azok megfelelõ technikai felszereltséggel rendelkeznek, és minden körülmények között biztosítani tudják a terület tûzvédelmét.

A jelenlegi helyzet mégis az, hogy a parancsnokságok elöregedett gépparkkal rendelkeznek. Új gépjármû-fecskendõ beszerzésére pályázat útján lehet majd esetleg sort keríteni, ha helyi forrásból tudják biztosítani a pályázathoz szükséges pénzösszeg harminc-negyven százalékát. Egy modern gépjármû beszerzési ára körülbelül húsz-harmincmillió forint, s ennek kellene helyi forrásból minimálisan harminc százalékát biztosítani.

Ismerve az egyes térségek gazdasági nehézségeit, azt, hogy a felszámolás alatt lévõ üzemek, megszûnt termelõszövetkezetek, forráshiánnyal küszködõ önkormányzatok támogatására nem lehet számítani, a pályázathoz szükséges összeg elõteremtése a parancsnokságok számára nagyon nagy nehézségbe ütközik az országban, de az egyes térségekben is, különösen a forráshiányos önkormányzatoknál. Az állomány a tûzesetekkel járó nehézségeket és a technikai eszközök fogyatékosságait bizonyos mértékben emberi hozzáállással pótolni tudta. A jelenlegi helyzet viszont az, hogy az állomány további fizikai igénybevételt szervezetének nagyfokú károsodása nélkül már nem tud elviselni. Ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt idõszakban több személynél maradandó egészségkárosodást okozott a tûzoltói munka. Ez elsõsorban mozgásszervi, keringési megbetegedéssel jelentkezik.

Az átadással kapcsolatban a következõ nehézségeket látom: Nem készültek el teljes mértékben a jogi szabályozások, bár államtitkár úr mondta, hogy az elkövetkezendõ idõben teljes mértékben szükség van a tûzvédelmi és a tûzoltóságról készülõ törvény szabályozására.

Nincs garancia arra, hogy a szolgálati törvény elõírásai továbbra is vonatkozni fognak a hivatásos önkormányzati tûzoltóság tagjaira.

Nincs tisztázva, illetve pénzügyileg rendezve az állomány felvételéhez szükséges orvosi vizsgálatok végzése, valamint az idõszakos felülvizsgálatok kérdése.

Nincs tisztázva, miért egy önkormányzatnak kell ellátni a többi önkormányzat területének védelmét.

Nincs szabályozás arra, a többi önkormányzat milyen formában és mértékben fog hozzájárulni a tûzoltóság fenntartásához és nem utolsósorban a technikai fejlesztéshez.

Hogyan fog mûködni a kölcsönös segítségnyújtás eddig nagyon jól bevált és mûködõ rendszere?

Elképzelés sincs arról, hogy mi lesz akkor, ha a fenntartó önkormányzat pénzügyileg nem tudja finanszírozni a tûzoltóságnál felmerülõ kiadásokat.

Mi lesz a tûzvizsgálattal és a statisztikai rendszerrel? Mi lesz a hatósági, szakhatósági jogosultságokkal? Mi lesz a megyei parancsnokságok sorsa? És mi lesz a tûzmegelõzéssel?

Nincs tisztázva, hogy az elhasználódott hírhálózat felújítása, illetve cseréje hogyan, milyen formában lesz megoldva.

Nem értjük és nem tudjuk megérteni, miért év közben szükséges egy költségvetési szerv évközbeni átállása. Ha ezt a fél évet arra használta volna fel a tisztelt kormány, hogy a törvényt beterjesztette volna, és azt teljes mértékben megtárgyaltuk volna, akkor nyugodt körülmények között január l-jével is meg lehetett volna történni ennek az átállásnak.

Végezetül arra szeretném felhívni képviselõtársaim figyelmét, amit a Flórián napi gyászjelentésben olvastam, és kérem, amikor a szavazásnál majd megnyomják az "igen"-gombot, azt vegyék figyelembe. Nevezetesen a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete írta: "Technikai eszközeink nagyrészt elavultak, gépjármûveink ötven százaléka tíz évesnél öregebb. Munkánk során ezért is esetenként tûzoltó bajtársaink megrokkannak, hõsi halált haltak." A Kereszténydemokrata Párt ilyen formában nem tudja támogatni ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage