Götzinger István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÖTZINGER ISTVÁN, a szociális és egészségügyi bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A szociális bizottság is csak azokat a módosító javaslatokat tárgyalta, amelyek érintik a feladatkörét.

A javaslatok többsége a Népjóléti Minisztérium kiadásait érinti, és túlnyomó részben arra irányulnak, hogy a pótköltségvetésben csökkentett elõirányzatokat az eredeti, 1995-ös költségvetésben meghatározott összegekben állítsuk vissza. Ezek közül a bizottság - igen nagy önmérsékletet tanúsítva - néhányat támogatott. Ezek összességében mintegy 250 millió forinttal emelnék meg a pótköltségvetésben szereplõ elõirányzatokat. Ezek többek között a családvédelmi hálózat kialakítására, egészségfejlesztési célok dologi kiadására, hajléktalanok ellátására, gyermekek napközbeni ellátásának fejlesztésére, intézeti ápolást elõsegítõ betegmozgató készülékekre, a koraszülött-ellátás feltételeinek javítására, gyermek- és ifjúsági programokra vonatkozó elõirányzatok.

A stabilizációs csomaggal összhangban támogatja a bizottság a családi pótlék elõirányzatának 3 milliárd forintos emelését. Selmeczi Gabriella a Fidesz Magyar Polgári Párt részérõl javasolta, hogy a költségvetési törvény 3. számú melléklete egészüljön ki a bölcsõdei ellátás támogatásával, 40 500 forint/fõ összegben. Ez egyúttal a Belügyminisztérium kiadásainál a helyi önkormányzatok támogatásának 1620 millió forintos emelését jelenti. A bölcsõdék támogatásának kérdése az elmúlt években folyamatosan napirenden volt, de különösen fontossá vált ez a kérdés a stabilizációs csomaggal, illetõleg az anyasági támogatások szûkítésével összefüggésben.

A Pénzügyminisztérium bizottsági képviselõje szerint most készülnek irányelvek az önkormányzatok '96. évi támogatására, illetõleg forrásszabályozására. Ennek keretében a Népjóléti Minisztériumnak is újra kell gondolnia az önkormányzatok egész szociális támogatási rendszerét. A bölcsõdei kérdéssel kapcsolatban a Népjóléti Minisztérium egy olyan megoldást szeretne, amelyben nem a bölcsõdék kapnának normatív támogatást, hanem - a szociális helyzettõl függõen - a bölcsõdét igénybe vevõk kapnák a támogatást.

A bizottság úgy ítélte meg, hogy a még fennmaradt bölcsõdék fenntartása érdekében '95 második félévében szükség van a normatív támogatásra, ezért egyhangúlag támogatta a javaslatot. A szociális bizottság, a lehetséges forrást is megjelölve - ami eddig nem sikerült - bizottsági javaslatként szeretné a továbbiakban támogatni a bölcsõdei ellátásra vonatkozó javaslatot.

Ugyancsak egyhangú támogatást kapott a szociális bizottságban Selmeczi Gabriella egy másik javaslata, amely a fogyatékos gyermekek képzésére biztosított támogatás lehetõségét a korai habilitáció érdekében a hat éven aluliak részére is kiterjesztené.

Köszönöm a szót. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage