Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm. Mielõtt további felszólalásra módot adnék, szeretnék a képviselõ asszony ügyrendi természetû észrevételeire reagálni.

A végérõl kezdem. Nem zárjuk ma le az részletes vitát, mert a Ház azzal a pontosítással fogadta el - írásbeli jelzéstõl eltérõen - a tárgysorozatot, a házbizottság reggeli ajánlását figyelembe véve, hogy a részletes vita lezárására ma nem kerül sor, tehát egy héttel mindenképpen eltolódik a részletes vita.

A másik, hogy ez a döntés azért nem szolgálhat precedensül hasonló költségvetési vitákhoz, mert már van ennek egy precedense. A rendes költségvetés részletes vitájában, korábban, az elsõ részletes vitában, a költségvetési bizottság ajánlására, annak idején úgy döntött a Ház, hogy amikor még nem a fejezeteken belüli részeket tárgyalása folyt, hanem azon módosító indítványoké, amelyek a fejezetek között cikázó tételekrõl is beszélnek, akkor azt együttesen tárgyalták. Ettõl függetlenül azt hiszem, erre az ügyre is helyénvaló az, hogy a Házszabály revíziója kapcsán ezeket a kérdéseket végig kell majd gondolni, s akkor ennek a precedensnek nem hiszem, hogy túlzott jelentõséget kell tulajdonítani. Annál is inkább, mert valahol megoldásra szorul, amibe már belefáradtak a képviselõk, hogy külön hivatkozzanak a 45. § (4) bekezdésére, amely elõírja, hogy a kormány tagja vagy helyettesítésére jogosult személy akkor is köteles részt venni az Országgyûlés ülésén, ha napirenden lévõ törvényjavaslat, határozati javaslat vagy jelentés az õ feladatkörét érinti. Itt Kutrucz Katalin hivatkozott az oktatási tárca krónikus távollétére: valóban már belefáradtak a képviselõk, hogy ügyrendi indítványokkal próbálják azt elérni, hogy az elnök elõteremtse este fél tíz körül a tárca képviselõjét. A vállalkozások sikere is kétségessé tud válni ilyenkor, sajnos, és a tárgyalás is elõbb befejezõdhet. Ettõl függetlenül ezek az észrevételek jogosak, még ha nem is kifejezetten ügyrendi indítványúak: szemben a pénzügyminisztériumi államtitkár úr tartja egyedül a frontot.

Nyilván ez a kérdés is rendezendõ, mert ha egyszerre tárgyalunk mindent a részletes vitában, akkor egyszerre itt kellene lenni a kormánynak teljes számban - önmagában vagy helyettes útján.

Gondolom, hogy ez addig, ameddig a Házszabályban ezt ismét végiggondoljuk, elfogadható, és megnyugvására szolgál a képviselõ asszonynak.

Megkérdezem Keller László képviselõ urat, hogy kétpercest kíván-e elmondani. (Keller László bólint.) Jó. Bretter képviselõ úr? (Dr. Bretter Zoltán nemet int.) Õ nem kíván szólni.

Megadom a szót kétperces hozzászólásra a szót Keller László képviselõ úrnak, Szocialista Párt.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage