Rott Nándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ROTT NÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Petõ Iván igen tisztelt képviselõtársunknak egy gondolatára szeretnék reflektálni. A levéltári anyagok kutatásával és az elmúlt idõszak kutatásával kapcsolatosan hivatkozott a személyiségi jogokra. Nem hiszem, hogy most ez a vita alkalmas arra, hogy az egész személyiségi jogi kérdést alaposan megvitassuk, nem is ez a szándékunk, csak fel szeretném hívni az igen tisztelt képviselõtársaim figyelmét arra, hogy a személyiségi jogok kérdése éppen a politika és az államvezetés területén nem ugyanaz, nem ugyanolyan keretek között rendezhetõ, mint általában.

Ha megnézzük a nyugat-európai, észak-amerikai demokráciák gyakorlatát, akkor azt látjuk, hogy a vezetõ politikusoknak és az államigazgatás, az államvezetés tagjainak személyiségi jogai nem azonos terjedelmûek. Ezeket a személyiségi jogokat igenis nagyon erõsen korlátozzák. Gondoljuk csak el, hogy Amerikában megkérdezni azt, hogy kinek mije van és azt hogyan szerezte, a személyiségi jogokat legjobban sértõ valami. Ugyanakkor az elnöktõl ezt nagyon alaposan megkérdezhetik. Kétségtelen, hogy a politika vezetõ szereplõinél más a személyiségi jogok értelmezése, mint az állampolgárok esetében.

Azt hiszem, hogy majd egyszer, amikor több idõnk lesz, nekünk is alaposan végig kell gondolni, hogy a személyiségi jogok értelmezésében differenciálni kell. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage