Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDF): Tisztelt Országgyûlés! Röviden rekflektálni szeretnék az elõzõ két felszólalásra. Úgy gondolom, hogy az 1991-ben hozott törvény arról intézkedett - és szerintem teljesen indokoltan intézkedett -, hogy a Magyar Szocialista Munkáspárt iratanyaga azért kerüljön a Magyar Országos Levéltárba, mert nevezett párt országos hatalmi funkciót töltött be. Ez indokolta, hogy az országos hatalmi funkciót betöltõ párt anyagai a közlevéltár õrizetébe kerüljenek, és ne egy pártintézmény õrizetében legyenek.

A törvény finoman differenciált, hiszen az indítványtevõk - én ezeknek támogatója voltam, nem kezdeményezõje, de mai napig vállalom ezt az erõteljes támogatást, amit igyekeztem ennek adni - külön jelezték, hogy természetesen a párttag-névsorok és más, kifejezetten pártszervezeti jellegû anyagok leválasztásra kerüljenek az illetõ pártszervezet, illetve intézmény közremûködésével. Errõl ennyit!

Én ezt teljesen összeférhetõnek tartom azzal - és itt viszont a Mécs Imre által elmondottakra reflektálok -, hogy én magam is ennek megfelelõ módosításokkal fogok élni még az elõterjesztett törvény alapszövegére. A 30 éves idõhatárt helyeslem, amelyik nemzetközi norma, amelyik hazai és külföldi kutatókra egyaránt érvényes. Nem lehet különbséget tenni. Legyen szabad az Alkotmánybíróság idevágó határozatára is utalni, ami az egyik kezdeményezõje a jelenlegi törvényalkotásnak. Hogy e téren nincs mód különbségtevésre, ez legyen az általános. De az irattermelõ szervek, az iratátadó szerv, illetve a közlevéltár együttmûködésének eredményeként, tudományos szakkutatás céljából a levéltár engedélyezhessen... (Az elnök, poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.)... korábbi idõszakra vonatkozó kutatást is. Ez megfelel a nemzetközi normáknak, ez lehetõvé teszi - amiben nagyon egyetértek Mécs Imrével -, hogy az eltelt történelmi korszakok szaktudományi kutatása legyen megalapozottabb. Ez ezt biztosítja.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage