Jakab Róbertné Tartalom Elõzõ Következõ

JAKAB RÓBERTNÉ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Délelõtt háromszor is megszólíttattam, de úgy gondoltam - pontosan azért, amit államtitkár úr az elõbb elmondott -, hogy józan megfontolással kell ezt a vitát lefolytatni és nem kapkodok azonnal a mikrofon után. Ez az egyik. A másik pedig az, hogy az ember válogassa meg, kivel fog vitatkozni.

Most azonban egy kérdés hangzott el felém és erre válaszolok. Varga képviselõ úr azt kérdezte, illetve azt idézte fel, hogy milyen alapon mondtam, hogy nincs okunk kételkedni Meciar miniszterelnök úr tisztességében. Sõt - ezt már õ nem mondta, csak én folytatom - abból a feltételezésbõl kell kiindulnunk, mert ezt is mondtam... (Megigazítja mikrofonját.) Hallani? (Közbeszólások: Igen!) ...hogy a szerzõdõ fél megtartja szavát. Miért mondtam? Azért mondtam, mert azt hiszem, hogy egy józanul gondolkodó politikusi magatartás ezt megkívánná Európában mindenkitõl. Ha két szerzõdõ fél aláír egy alapszerzõdést, semmiképpen nem szabad eleve megkérdõjelezni a másik õszinteségét. Egyszerûen ezért mondtam, ez volt az alapállás.

De hogy folytassam - mi van a többi általa felsorolt koncepcióval? Hova tudom én sorolni ezeket? Ezek koncepciók. Tudok róluk és nem tartom szerencséseknek azokat. Nagy többségük, egyet kivéve, még a szerzõdés aláírása elõtti koncepció.

Az iskolarendszerrel folytatta hozzászólását, amihez kapcsolódóan még egy dolgot szeretnék elmondani. Ne haragudjon, de azt hiszem, nincs egészen tisztában a magyarországi helyzettel. Vége a két percnek, elnök úr, csak befejezem a mondatot!

G. Nagyné Maczó Ágnes és Torgyán képviselõ úr is emlegette a magyarországi kisebbségeket. Magyarországon nincs egyetlen egynyelvû kisebbségi iskola sem és óvoda sincs. Legyenek olyan kedvesek, nézzenek utána.

Másrészt úgy látszik, hogy az alternatív oktatást már korábban bevezettük, legalább harminc éve.

Harmadrészt ami a költségvetési támogatásokat, elvonásokat illeti, mi is megszorító intézkedéseket fogadtunk el és ez érinti a magyarországi kisebbségeket is. Ennyit a tényekrõl.

Még egyet: a Szlovák Nemzeti Párt nem uralkodó párt, hál' istennek kisebbségben van. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage