Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nehéz olyan álláspontot védeni, amit én soha nem foglaltam el. Tehát nem azt mondtam, hogy nem volt koncepcióváltás. Igenis azt mondtam, hogy egyszerre volt jelen, van egy megújulása a magyar külpolitikának és vannak folyamatos elemei. Ez a mi álláspontunk, ezt mondtam az elõbb is, tehát nem volt megalapozott az, amit Csóti György ezzel kapcsolatban mondott.

(17.40)

Ami az alapszerzõdést illeti, nem arról van szó, hogy a Külügyminisztérium hónapokig nem tudott megállapodni, Horn Gyula pedig meg tudott állapodni hat óra alatt.

Itt arról van szó, hogy hónapokig tartott egy folyamat, aminek a végsõ fázisa volt az a hat órás tárgyalási sorozat, aminek a végén az aláírásra sor kerülhetett. Tulajdonképpen addigra már tisztázódott valamennyi vitakérdés, néhány döntõ pont maradt. Nem véletlen, hogy ebben a külügyminisztériumok nem tudtak megállapodni, politikai döntésekre volt szükség, nem annyira a mi oldalunkon, sõt elsõsorban nem a mi oldalunkon, hiszen a 1201-es elfogadása nem nekünk okozott gondot, nem Horn Gyulának okozott gondot, hanem a szlovák félnek. Ez volt az a döntõ áttörés, amire akkor sor került. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage