Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen. Engedjék meg, hogy egy-két tényszerû dolgot elmondjak, mert sajnos a magyar parlament délelõtti ülésén is olyan dolgok hangzottak el, amelyek nem fedik teljesen a valóságot.

Elõször is kezemben tartom azt az április 22-ei szlovák minisztériumi rendelkezést, amely tizenhat oldalon keresztül korlátozza a nemzetiségi oktatást - amire képviselõtársam is hivatkozott -, s ennek a dátuma április 22, tehát az alapszerzõdés megkötése után történt. Mégis úgy gondolom, hogy ezek a tények magukért beszélnek és ezért muszáj kiigazítanom Jakab Róbertné képviselõtársamat, aki valóban azt mondta, hogy egyetlen egytannyelvû iskola sincs Magyarországon, de õ pontosan tudja, hogy ez a hatvanas évek következményeként jött létre, és hogy 1990 óta minden lehetõség megvan arra, hogy szlovák óvónõk és szlovák tanárok tanítsanak, sõt mitöbb, bármilyen tankönyvet be lehet hozni. Ha a nemzetiségi pedagógusok úgy döntenek, hogy nem magyarországi könyvet használnak, hanem Szlovákiából hozzák be a tankönyvet, akkor erre is korlátlan lehetõség volt az elmúlt idõszakban.

Képviselõtársam pontosan emlékszik arra, hogy '90-ben húszmillió forint volt a nemzetiségi oktatásra és ez '94-re fokozatosan 260-280 millióra növekedett, és a Magyar Demokrata Fórum nem is támogatta külön a nemzetiségi oktatásra szánt összeg csökkentését.

Arról elfelejtkezett vagy nem említette meg, hogy míg itt képviselõtársam az óvodák helyzetére utalt, addig Magyarországon a nemzetiségi óvodák külön normatívát kapnak, sõt a közoktatási törvény szerint fele csoporttal mûködhetnek, tehát fele létszám is önálló normatívaként jelenik meg. Ezek is tények. Ezeket várjuk el, s úgy gondolom teljesen jogosan, hogy a Magyarországon megadott lehetõségeket Szlovákiában is teljesítsék. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage