Eörsi Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Az elmúlt kétperces hozzászólásokban sokat keveredett ez a kérdés, hogy mit is szolgál az alapszerzõdés: integrációt vagy nem integrációt, elvárták vagy nem várták el. Nemes Miklós képviselõtársam is ezt a kérdést teszi fel az államtitkár úrnak; kedves kollégám, Rockenbauer Zoltán pedig egyenesen fölszólított, hogy ezt a dolgot egy kétpercesben tisztázzam.

Rockenbauer Zoltán barátom és képviselõtársam nekem elárulta, hogy bár nem volt jelen, de elolvasta vezérszónoklatomat, ahol azt hiszem, ebben a kérdésben elég világosan elmondtam a kormány és az SZDSZ véleményét is. Ennek az a lényege, hogy a magyar külpolitika három pilléren alapszik. Az elsõ az euroatlanti integráció, a második a térség tagállamaival a jószomszédi kapcsolatok kiépítése, a harmadik pedig a határokon túli magyarság törekvéseinek a támogatása. Nos, kedves képviselõtársaim, az alapszerzõdés megítélésünk szerint mind a három célkitûzésnek jól megfelel.

Szent-Iványi István nem fogadott föl, hogy a nevében beszéljek, de azt se helyeslem, hogy kétpercenként szót kérjünk. Õ azt mondta - és én ezzel egyetértek -, hogy ha csak az integrációs törekvéseinket szolgálta volna, akkor mi sem támogatnánk, nem írtunk volna alapszerzõdést, azonban az a szerencsés helyzet állt elõ, hogy mind az integrációs törekvéseinket, mind a jószomszédi kapcsolatokat, mind pedig a határokon túli magyarság érdekeit megfelelõen támogatja az alapszerzõdés; ezért támogatjuk a ratifikációt is.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage